Salut mamària

Canvis fibroquístics a la mama

La mastopatia fibroquística és molt comuna, ja que afecta el 85% de les dones. Es considera una condició benigna, i no s'associa amb el càncer de mama. A la consulta mostrem a les nostres pacients com fer una autoexploració mamària correctament perquè no s’alarmin davant de qualsevol troballa i puguin reconèixer el tipus de protuberància que requereix avaluació mèdica. Donem consells dietètics i remeis naturals per a l'alleujament dels símptomes de la mastopatia fibroquística.

Càncer de mama

Segons les enquestes efectuades a dones és la malaltia que més temen. No obstant això, la mortalitat ha baixat molt en l’última dècada. Sempre que el tumor es detecti a temps i encara estigui localitzat únicament a la mama, l’índex de curació supera el 95%. Ara les dones són més conscients de la necessitat de fer-se autoexploracions de mama i d’acudir al metge si noten alguna cosa preocupant.

Hi ha tractaments molt eficaços per tractar la majoria dels casos, i hi ha importants noves troballes a les àrees de genètica, quimioteràpia i teràpies biològiques que estan millorant el pronòstic per a pacients amb càncer de mama.

Les pautes terapèutiques davant d’un diagnòstic nou de càncer de mama les determinen d’una manera molt ràpida i eficaç un equip multidisciplinari que inclou ginecòlegs, cirurgians, radiòlegs i oncòlegs.

La detecció del risc genètic de càncer de mama

Hi ha proves especialitzades per determinar si una pacient és portadora de les mutacions genètiques BRCA1 i BRCA2 i avaluar-ne el risc de tenir un càncer mamari. Quan es descobreixen aquestes mutacions, la pacient rep una orientació molt completa pel que fa als passos a seguir segons les seves necessitats individuals i reproductives. No obstant això, la majoria de dones que desenvolupen càncer de mama no tenen aquestes mutacions genètiques.

La mamografia digital (tomosíntesi) i ecografia mamària

Són uns mètodes molt fiables per a la detecció precoç del càncer de mama, especialment quan s’usen conjuntament. La primera mamografia rutinària se sol demanar als 35 anys. Estudiem el perfil de risc de cada pacient per determinar la freqüència de cribratge i les proves més adequades.