Radiologia intervencionista

  • Hemodinàmica, angiografia i neurointervencionisme. L’hemodinàmica permet realitzar un estudi anatòmic i funcional del cor, centrant-se en la dinàmica i mecànica de la sang a l’interior d’artèries i venes. Aquest estudi s’elabora mitjançant la introducció de catèters prims a través de les artèries (cateterisme cardíac) i permet conèixer amb exactitud l’estat dels vasos sanguinis de tot el cos i del cor i actuar-hi amb la col·locació de malles o stents (angioplàstia) per restablir o millorar el flux sanguini cardíac. Les intervencions per cateterisme permeten elaborar un diagnòstic i tractament precís de diverses malalties, no només d’origen cardíac, sinó també d’origen vascular (angiografia). L’angiografia permet estudiar el sistema vascular (artèries i venes) de forma invasiva i no invasiva, segons la tècnica utilitzada en cada cas. Així mateix, en el cas de patologia vascular permet reparar-la mitjançant la col·locació d’endopròtesis (stents), pilotes inflables intraarterials (angioplàsties), tot això sense necessitat de cirurgia i sense transfusions de sang.
  • PAAF (punció aspirativa amb agulla fina). Existeixen altres procediments que permeten minimitzar les pèrdues de sang i que han suposat un gran avenç en el diagnòstic i tractament de malalties. Són les PAAF (punció aspirativa amb agulla fina). És un procés percutani que es duu a terme a través de la pell, en el qual mitjançant una agulla fina es realitzen biòpsies, drenatges d’abscessos, etc. guiats per les diferents tècniques radiològiques: escàner, mamografia, ecografia. Es fan tant en tòrax i abdomen com en os.
  • Ablació percutània. L’ablació percutània de lesions tumorals és una altra de les noves tècniques que es poden realitzar dins de l’entorn de la Unitat de Medicina i Cirurgia Sense Sang. Consisteix en una tècnica en la qual es «cremen» tumors primaris o metastàtics del fetge, pulmó o ronyó. Mitjançant una sonda fina guiada per TC, s’introdueix una sonda o agulla prima al nucli de la lesió tumoral i es destrueix mitjançant radiofreqüència o microones.

El seu metge li indicarà quina és la millor opció en funció de la patologia o intervenció prevista.