Osteopènia

L'osteopènia és una condició caracteritzada per una disminució de la densitat mineral òssia, cosa que augmenta el risc de fractures. És considerada una etapa prèvia a l'osteoporosi, que és una malaltia que causa una debilitat òssia significativa augmentant el risc de fractures i que requereix tractament actiu amb fàrmacs antiresortius o osteoformadors.

El diagnòstic de l'osteopènia es realitza mitjançant una densitometria òssia, un examen que mesura la quantitat de calci i altres minerals als ossos. Aquesta prova és ràpida, senzilla i no invasiva, i pot detectar la disminució de la densitat mineral òssia abans que es presentin símptomes o fractures.

El tractament de l'osteopènia depèn de la causa subjacent, però acostuma a incloure una combinació de mesures generals i medicaments. Les mesures generals inclouen canvis a l'estil de vida com l'exercici regular, una dieta saludable rica en calci i vitamina D, la suplementació amb calci i vitamina D si cal, i la reducció del consum d'alcohol i tabac.