Què és la sarcopènia?

La sarcopènia és la pèrdua progressiva de massa i funció muscular, associada amb ledat, que pot portar a la debilitat muscular i la disminució de la capacitat funcional. En reumatologia, la sarcopènia s'aborda en molts casos com a part de l'envelliment i també es relaciona amb l'osteoporosi i l'artrosi, ja que la massa muscular, la densitat i la qualitat òssia i del cartílag estan estretament relacionades.

L'exercici físic és una de les estratègies més efectives per prevenir i tractar la sarcopènia. L'entrenament de força i l'exercici aeròbic poden millorar la massa i la força muscular, així com la densitat òssia. A més, lexercici pot millorar la qualitat de vida i reduir el dolor en pacients amb artrosi.

La ingesta adequada de proteïnes i altres nutrients, com la vitamina D i el calci, és essencial per a la salut muscular i òssia. Els suplements de proteïna i la suplementació de vitamina D i calci poden millorar la massa muscular i la densitat òssia en pacients amb osteoporosi.

Actualment existeixen diversos tractaments en investigació per a la sarcopènia:

  • Teràpia hormonal: S'estan investigant diverses hormones, com ara la testosterona, el factor de creixement similar a la insulina (IGF-1) i el factor de creixement de fibroblasts (FGF-21), per augmentar la massa muscular i la força.
  • Inhibidors de la miostatina: La miostatina és una proteïna que limita el creixement muscular. Els inhibidors de la miostatina, com el bimagrumab i el SRK-015, estan sent estudiats per augmentar la massa muscular en pacients amb sarcopènia.
  • Tractaments farmacològics: S'estan avaluant diversos medicaments, com l'espironolactona, l'enalapril i els agonistes beta-2, per millorar la força muscular en pacients amb sarcopènia.
  • Suplements nutricionals: S'estan investigant suplements nutricionals com la creatina, els aminoàcids ramificats i la vitamina D per millorar la massa muscular i la força en pacients amb sarcopènia.