Què és la degeneració macular associada a l'edat (DMAE)?

L'alteració a les capes de la retina, associades a l'epiteli pigmentari i encarregades de nodrir-la i oxigenar-la, són la causa de l'aparició de la degeneració macular associada a l'edat (DMAE). Aquesta pot ser de tipus seca o humida (exudativa), caracteritzant-se per l'aparició de vasos sanguinis en el cas exudatiu, podent donar lloc a hemorràgies i acúmul de líquid entre les capes de la retina.

Davant la DMAE el pacient referirà alteració en la visió central de l'ull afectat, distorsió i deformitat de la imatge. El test d'Amsler permetrà en aquests casos monitoritzar la simptomatologia de manera senzilla.

En aquests últims anys han aparegut substàncies anomenades antiangiogèniques, que injectades a l'interior de l'ull ens permeten en molts casos controlar la pèrdua de visió i fins i tot en ocasions millorar-la en casos de DMAE de tipus exudativa (humida).

Comptar amb els últims avanços tècnics, dins l'exploració oftalmològica, en casos de degeneració macular, ens permetrà detectar les retinopaties fins i tot incipients, on el pacient encara no refereix cap simptomatologia. Aquest és el cas de la tomografia de coherència òptica (OCT).