Protecció solar

Protegir-se adequadament del sol és una mesura bàsica per prevenir el càncer de pell (pot consultar l'apartat dedicat al llibre "Cuando calienta el sol").

Aprendre a prendre el sol

  • Eviti l'exposició solar fins al punt de provocar enrogiment (cremada).
  • El temps límit dependrà del seu tipus de pell, de l'estació de l'any, la situació geogràfica i l'hora del dia.
  • Les hores de màxima radiació coincideixen amb el migdia, per la qual cosa caldria evitar exposar-s'hi entre les 12 del matí i les 4 de la tarda.
  • Recordeu que els núvols únicament impedeixen el pas d'una petita proporció de raigs ultraviolats.
  • La neu, l'aigua i el gel reflecteixen els raigs i augmenten la seva agressió sobre la pell.
  • Els nens fins als tres anys no tenen prou maduració del seu sistema de defensa a la pell per la radiació solar per la qual cosa haurem d'extremar les precaucions si volem prevenir el càncer en l'edat adulta.
  • Utilitzi filtres solars. Són cremes que, aplicades sobre la pell, actuen com una barrera per als raigs solars, ja sigui "filtrant" les radiacions mitjançant substàncies químiques amb poder d'absorció (filtres químics), o bé formant "pantalla" mitjançant substàncies minerals que reflecteixen els raigs com petits miralls (filtres físics).

Cal aplicar-los una mitja hora abans de l'exposició solar i repetir-ne l'aplicació cada 2 hores aproximadament. La protecció s'expressa en un número, conegut com a factor de protecció. A partir del factor 15 s'aconsegueix un grau correcte de protecció. La utilització dels filtres no eximeix del seny en l'exposició al sol. Els filtres no bloquegen la radiació per la qual cosa no s'haurien d'utilitzar com a "excusa" per estar més temps sota els raigs solars.