Teràpia fotodinàmica

La teràpia fotodinàmica (TFD) és un tractament introduït recentment per tractar lesions precanceroses superficials de la pell: les queratosis actíniques o solars, els carcinomes basocel·lulars superficials o els carcinomes espinocel·lulars in situ o malaltia de Bowen (Càncer de pell).

Les indicacions principals de la teràpia fotodinàmica són les lesions múltiples a zones extenses o com a prevenció per a grans àrees de possible cancerificació. Els resultats cosmètics són superiors a les teràpies destructives convencionals, la qual cosa la possibilita com una bona opció en els casos adequats localitzats en àrees estètiques.

La funció desenvolupada per la teràpia fotodinàmica es pot considerar de tipus combinat fisicoquímic. Es basa en l'activació d'una substància fotosensibilizant mitjançant una font de llum visible que produeix oxigen activat citotòxic a les cèl·lules canceroses i en provoca la destrucció. Es tracta, doncs, d'una destrucció rigorosament selectiva.

La substància química emprada és un derivat de l'àcid levulínic: l'àcid aminolevulínic (ALA) o l'aminolevulinat de metil (MAL). La seva acció és la inducció de l'acumulació de porfirines en el nucli cel·lular. Les cèl·lules "alterades" (precanceroses o canceroses) permeten més penetració que les cèl·lules sanes del voltant, per la qual cosa es pot repetir les vegades que calgui sense cap risc.