Factors de creixement plaquetari (PRP)

Els factors de creixement plaquetari (FCP), també coneguts com a plasma ric en plaquetes (PRP), són proteïnes i molècules bioactives presents a les plaquetes sanguínies. Les plaquetes són cèl·lules sanguínies que tenen un paper fonamental en la coagulació de la sang, però també contenen factors de creixement que tenen propietats regeneratives i de curació.

El PRP s'obté mitjançant l'extracció de sang del pacient i el processament posterior per concentrar les plaquetes i els factors de creixement. Un cop obtingut, el PRP s'injecta a la zona afectada, on els factors de creixement alliberats promouen la reparació i regeneració dels teixits.

En el cas de l'artrosi, el PRP es fa servir en pacients seleccionats com una teràpia alternativa per alleujar els símptomes i millorar la funció articular. Els factors de creixement presents al PRP poden estimular la formació de cartílag, reduir la inflamació i promoure la regeneració dels teixits danyats a les articulacions afectades per l'artrosi. Això pot conduir a una disminució del dolor, una millora de la mobilitat articular i una desacceleració en la progressió de la malaltia en alguns pacients.

En el cas de les tendinopaties, el PRP també es fa servir en pacients seleccionats per promoure la curació dels tendons lesionats. Els factors de creixement presents al PRP poden estimular la proliferació de cèl·lules tendinoses, millorar la vascularització de la zona afectada i estimular la síntesi de col·lagen. Això pot ajudar en la cicatrització del tendó, reduir el dolor i millorar-ne la funció i la força. Les tendinopaties comunes en què s'ha utilitzat el PRP inclouen la tendinitis rotuliana, la tendinitis d'espatlla (maneguet rotador), la tendinitis del tendó d'Aquil·les i la tendinopatia del colze de tennista.

És important tenir en compte que, encara que el PRP ha mostrat beneficis potencials en el tractament de l'artrosi i les tendinopaties, la seva eficàcia pot variar segons el pacient i la gravetat de lesió. A més, la investigació sobre l'ús del PRP en aquestes condicions encara està en curs, i calen més estudis per determinar-ne l'efectivitat a llarg termini i establir pautes de tractament més precises.