Àcid hialurònic

Les infiltracions amb àcid hialurònic poden ser una opció terapèutica per al maneig simptomàtic en alguns subtipus d'artrosi, especialment en articulacions com el genoll. L'àcid hialurònic és una substància present de forma natural al líquid sinovial de les articulacions, i s'encarrega de lubricar i esmorteir el moviment articular.

En pacients amb artrosi, s'ha observat una disminució de la concentració d'àcid hialurònic al líquid sinovial, cosa que pot contribuir a la degeneració del cartílag ia l'augment de la inflamació i el dolor.

Les infiltracions amb àcid hialurònic tenen com a objectiu reemplaçar parcialment aquesta substància i millorar la qualitat del líquid sinovial, cosa que pot alleujar el dolor i millorar la funció articular. A més, s'ha observat que l'àcid hialurònic pot tenir propietats antiinflamatòries i condroprotectores, és a dir, pot ajudar a frenar la progressió de l'artrosi.

Hi ha diferents tipus d'àcid hialurònic que s'utilitzen en infiltracions per a artrosi, amb diferents característiques quant a la viscositat i la durada d'acció.

  • Àcid hialurònic de baix pes molecular: té una major penetració i difusió en el teixit articular, cosa que li permet actuar de manera més ràpida i efectiva en la disminució del dolor i la inflamació.
  • Àcid hialurònic d'alt pes molecular: té una major viscositat, cosa que li permet proporcionar una major protecció i lubricació a l'articulació, cosa que redueix la fricció i el dolor.
  • Àcid hialurònic reticulat: es tracta d'una forma d'àcid hialurònic que ha estat modificat químicament per augmentar-ne l'estabilitat i perllongar-ne l'efecte en l'articulació.