Condrocalcinosi de genoll: què és i com es tracta?

La condrocalcinosi de genoll es refereix a la presència de vidres de pirofosfat de calci dihidrat (CPPD) a l'articulació del genoll i els teixits circumdants. Aquests són els aspectes més destacats sobre la seva etiologia, símptomes i tractament:


Etiologia:

  • Edat i envelliment: la condrocalcinosi de genoll és més freqüent en persones grans, principalment a causa de canvis al cartílag relacionats amb l'edat, cosa que el fa més susceptible a la deposició de vidres.
  • Factors genètics: la predisposició genètica pot augmentar la susceptibilitat, i certes mutacions genètiques promouen la formació de vidres.
  • Osteoartritis: l'osteoartritis és una afecció coexistent comuna que proporciona un entorn propici per a la deposició de vidres a l'articulació del genoll.
  • Traumatisme articular: lesions o traumatismes previs al genoll poden provocar condrocalcinosi al genoll, especialment al cartílag danyat.
  • Trastorns metabòlics: afeccions com l'hiperparatiroïdisme, la hipomagnesèmia i l'hemocromatosi poden alterar el metabolisme del calci i el fosfat, fomentant la formació de vidres a l'articulació del genoll.
  • Medicaments: alguns medicaments, com els diürètics, poden influir en els nivells de calci i fosfat, augmentant potencialment el risc de formació de vidres al genoll.

Símptomes:

  • Dolor de genoll: la condrocalcinosi de genoll generalment es presenta amb mal de genoll, que pot variar des d'un dolor agut i sever que s'assembla a un atac de pseudogota fins a un malestar crònic de baix grau.
  • Inflor: durant els brots aguts pot produir-se inflor de l'articulació del genoll, envermelliment i calor, cosa que reflecteix els símptomes de pseudogota.
  • Mobilitat limitada del genoll: la presència de vidres de CPPD pot restringir la mobilitat del genoll, cosa que provoca una reducció del rang de moviment i rigidesa.
  • Deformitats de les articulacions: en casos avançats, la condrocalcinosi pot provocar deformitats de les articulacions del genoll, cosa que afecta tant la funció com l'aparença.

Tractament:

  • Intervencions no farmacològiques: les estratègies de tractament no farmacològic per a la condrocalcinosi de genoll inclouen descans, protecció de les articulacions, aplicació de gel i elevació durant els episodis aguts, fisioteràpia per millorar la funció de les articulacions, control del pes per reduir l'estrès a l'articulació del genoll i les modificacions dietètiques com una dieta baixa en purines si també hi ha gota.
  • Intervencions farmacològiques: es fan servir medicaments per alleujar el dolor i la inflamació del genoll. Això inclou medicaments antiinflamatoris no esteroides (AINE) com ibuprofè i indometacina per a atacs aguts, colchicina per alleujar el dolor i prevenir futurs brots i corticosteroides administrats directament a l'articulació del genoll per a casos que no responen a altres tractaments. Es poden considerar medicaments antireumàtics modificadors de la malaltia (FAME), com el metotrexat, per controlar els símptomes crònics del genoll. Medicaments com la hidroxicloroquina poden inhibir la formació de vidres de CPPD. Abordar qualsevol trastorn metabòlic o endocrí subjacent que contribueixi a la condrocalcinosi de genoll és vital per a un tractament eficaç.