Otosclerosi

otosclerosisotosclerosis

Què és l’otosclerosi?

Es tracta d’una malaltia de l’estrep, un osset de l’orella, que causa una pèrdua progressiva de l’audició en una o les dues orelles. Aquesta pèrdua és lenta i, tot i que en el 70 % dels casos és hereditària, no sol començar abans dels 25 anys d’edat. El perquè d’aquesta pèrdua la trobem en la fixació (o pèrdua de moviment) progressiva de l’estrep causada pel creixement d’un os anòmal al seu voltant que impedeix la transmissió del so.

Com podem tractar-la?

L’estapedectomia, una operació quirúrgica que consisteix a substituir l’estrep fix per una pròtesi, és la solució. Es tracta d’una intervenció de curta durada que pot realitzar-se mitjançant anestèsia local o sedació, i que implica tan sols una nit de postoperatori.

El pronòstic dels pacients que s’hi sotmeten és bo: al voltant d’un 90 % nota la millora al cap d’una setmana de la intervenció. D’altra banda, tan sols un 10 % dels pacients pot experimentar marejos lleus o inestabilitat, tot i que en cap cas això els impedirà portar una vida normal.

Pel que fa a la recuperació, serà més o menys llarga segons el grau d’afectació de l’estrep abans de l’operació, sobretot si ja havia danyat l’orella interna. Així, doncs, els fracassos amb pèrdua d’audició irrecuperable són mínims (al voltant d’un 1 % dels casos).

OídoOído