Sinus i altres desordres nasals

Desórdenes nasalesDesórdenes nasales

Què és la sinusitis?

La sinustis és una inflamació de la mucosa del sinus, produïda per diverses causes. La sinusitis bacteriana aguda és una infecció de les cavitats dels sinus, causades per un bacteri. Generalment apareix després d'un refredat o a causa d'irritació per contaminants ambientals. La sinusitis s'origina arran d'un bloqueig de l'òstium de drenatge del sinus maxil·lar. Les causes poden ser de diversa índole:

A. Causas locales

 • Desórdenes nasales2Desórdenes nasales2Variacions anatòmiques, desviacions de l'envà, hipertròfia o engruiximent dels cornets inferiors, òstium petit, altres variacions anatòmiques
 • Hiperreactivitat al·lèrgica i no al·lèrgica
 • Inflamació per infecció de l'anell de Waldeyer
 • Pòlips, tumors
 • Anomalies congènites, atrèsia coanal
 • Cossos estranys
 • Cicatrius
 • Micosi (fongs)

B. Causes ambientals

 • Fred
 • Baixa humitat relativa
 • Calefacció
 • Aire condicionat

C. Causes sistèmiques

 • Fibrosi quística
 • Disquinèsia ciliar primària
 • Embaràs
 • Malalties endocrines

Desórdenes nasales3Desórdenes nasales3

La persistència del bloqueig (veure la taula a continuació) provoca alteracions en la ventilació i el drenatge, amb la consegüent hipòxia i alteració del recanvi gasós dins del sinus; això provoca la lesió de l'epiteli i els cilis i afavoreix la possible infecció a partir de la flora sapròfita que es converteix en patògena. Es tanca el cercle viciós amb un augment del gruix de la mucosa reforçant el bloqueig ostiomeatal.

Desórdenes nasales4Desórdenes nasales4

Llevat del refredat o l'al·lèrgia, la sinusitis bacteriana requereix diagnòstic mèdic i tractament antibiòtic per guarir la infecció i prevenir futures complicacions. Normalment, les mucositats acumulades en els sinus drenen a través dels conductes nasals. Quan és a causa d'un refredat o d'una al·lèrgia, els sinus s'inflamen i no poden drenar. Això ens pot dur a una congestió i infecció. El diagnòstic de la sinusitis aguda es basa en una exploració física i l'explicació per part del pacient dels símptomes. Pot caldre una radiografia i una mostra de la mucositat per analitzar el bacteri.

Si es pateix de sinusitis amb freqüència o quan la infecció dura tres mesos o més, pot tractar-se d'una sinusitis crònica. Els símptomes d'una sinusitis crònica poden ser menys severs que els d'una sinusitis aguda.

La sinusitis crònica pot produir canvis irreversibles que requereixen l'ús de la cirurgia per reparar-los. L'al·lèrgia per fongs també poden causar sinusitis, i els seus símptomes s'assemblen més als d'una sinusitis crònica que als d'un sinusitis aguda.

Desórdenes nasales5Desórdenes nasales5

Tractament de la sinusitis

 • Sinusitis bacteriana. La sinusitis bacteriana es tracta amb antibiòtics apropiats. Si es tenen tres o més símptomes de sinusitis (veure el quadre mes endavant), cal visitar l'otorinolaringòleg per a un diagnòstic. A més de l'antibiòtic, el metge li receptarà un esprai nasal o gotes descongestionants per alleujar la congestió, però s'ha d'evitar l'ús prolongat dels esprais o gotes nasals sense indicació mèdica. Les inhalacions de vapor o l'ús de gotes o esprais salins poden alleujar la congestió
 • Resistència als antibiòtics. La resistència a determinats antibiòtics significa que algunes infeccions a causa de bacteris són immunes als efectes de certs antibiòtics prescrits pel seu metge. Es pot prevenir la resistència als antibiòtics, seguint estrictament la prescripció del seu metge. És molt important que es prengui tota la medicació tal com li indiqui el seu metge, encara que els símptomes de la malaltia hagin desaparegut abans que finalitzi el tractament. Si el seu especialista considera que vostè pateix una sinusitis crònica, li pot prescriure una teràpia intensiva amb antibiòtic. La cirurgia és, a vegades, necessària per eliminar obstruccions que poden contribuir a patir una sinusitis.
 • Tractament dietètic. Consisteix en l'eliminació d'aliments que poden agreujar el quadre per contenir productes proinflamatoris com l'àcid araquidònic, histamina, excés de sucres i greixos saturats i la prescripció d'aliments que poden ser d'ajut per a la resolució del procés.
 • Tractament homeopàtic. Consisteix en la prescripció de remeis homeopàtics que afavoreixen l'eliminació de les secrecions, disminueix el procés inflamatori i estimula el sistema immunològic en la seva capacitat defensiva.
 • Tractament amb acupuntura. L'acció de les agulles col·locades en punts molt precisos. ajuden el drenatge del sinus, així com a la desinflamació de les mucoses i calma molt ràpidament el dolor.
 • Cirurgia de Sinus. Només si la medicació falla o l'obstrucció nasal no es pot corregir amb medicaments, es pot considerar la cirurgia. La cirurgia endoscòpica es recomana per a certs tipus de desordres sinusals. L'endoscopi permet al cirurgià veure directament l'interior del nas, i al mateix temps, eliminar teixits i pòlips i netejar els canals estrets que hi ha entre els sinus. La decisió d'usar anestèsia local o general es farà sempre d'acord amb el pacient, depenent de les seves circumstàncies personals.

  Abans de la cirurgia, vostè ha d'estar segur que té expectatives realistes sobre els resultats, la recuperació i les cures postoperatòries. Els millors resultats s'obtenen, no només per l'ús de tècniques sofisticades, sinó de l'esforç i la cooperació entre el pacient i el metge. És igualment important que el pacient segueixi exactament les instruccions que li doni el seu metge abans i després de la intervenció.

Prevenció de la Sinusitis

Per evitar el desenvolupament de la sinusitis durant un refredat o un procés al·lèrgic, mantingui els seus sinus nets amb aquests consells:

 • Usi un descongestionant oral o un esprai descongestionant nasal durant molt poc temps.
 • Moqui's suaument, expel·lint les mucositats tapant-se primer un forat i repetir la mateixa operació amb l'altre forat.
 • Begui líquids per mantenir una mucositat prima
 • Eviti els viatges amb avió. Si ha de volar, usi un esprai descongestionant nasal abans del viatge per prevenir la obstrucció dels sinus i permetre que la mucositat flueixi
 • Eviti estar en contacte amb factors al·lèrgens.

El test d'al·lèrgia, seguit d'un tractament apropiat, pot incrementar la seva tolerància a les substàncies al·lèrgenes.

Quan visitar al metge?

Com que els símptomes de la sinusitis s'assemblen als d'un refredat o un procés al·lèrgic, vostè pot no adonar-se'n i seria convenient visitar al metge. Davant de qualsevol sospita de patir sinusitis, revisi els símptomes. Si d'aquest quadre en pateix tres o més, seria convenient la visita al metge.

SÍMPTOMES SINUSITIS AL·LÈRGIA REFREDAT
Opressió facial/dolor De vegades De vegades
Durada de la malaltia Més de 10-14 dies Variable Menys de 10 dies
Descàrrega nasal Espessa,
groga/verda
Clara, fina,
aigualida
Espessa,
blanquinosa o fina
Febre De vegades No De vegades
Mal de cap De vegades De vegades De vegades
Dolor a les dents De vegades No No
Mal alè De vegades No No
Tos De vegades De vegades De vegades
Congestió nasal De vegades
Esternuts No De vegades

A propòsit dels infants

Els sinus dels infants no es desenvolupen completament fins als 20 anys. Encara que siguin petits, els sinus maxil·lars (darrera la galta) i els sinus etmoides (entre els ulls) estan presents des del moment de néixer. La sinusitis és difícil de diagnosticar en nens ja que les infeccions respiratòries són més freqüents i els símptomes poden ser subtils. A diferència d'un refredat o una al·lèrgia, una sinusitis bacteriana requereix un diagnòstic mèdic i un tractament amb antibiòtics per tal de prevenir complicacions futures.

Els següents símptomes poden indicar que existeix una infecció sinusal en un infant:

 • Un refredat que dura més de 10-14 dies
 • Mucositats espesses de color groc verdós
 • Goteig nasal, a vegades important amb xacres al coll, tos, mala olor de boca, mareig i/o vòmits
 • Mal de cap, generalment no abans dels 6 anys
 • Irritabilitat o fatiga
 • Inflor al voltant dels ulls

Si aquests símptomes persisteixen malgrat un tractament mèdic adequat, s'han de buscar les causes que ho provoquen. L'al·lèrgia, els carnots i les freqüents infeccions respiratòries de les vies altes s'haurien de prendre en consideració.