Orbitopatia Tiroïdal

Què és la orbitopatia tiroïdal?

La orbitopatia tiroïdal és una afecció inflamatòria de tipus autoimmune i autolimitada caracteritzada per presentar canvis dels teixits tous orbitaris i periorbitaris, i generalment es relaciona amb alteracions de la funció de la glàndula tiroide, causant una alteració significativa en la qualitat de vida. La malaltia és en general bilateral (85-95%) però pot manifestar-se de manera unilateral (5-15%).

orbitopatia tiroidea

Símptomes

L’aparició dels símptomes sol ser progressiva, gradual, amb sensació de sorra, llagrimeig, fotofòbia, edema palpebral i conjuntival, diplopia, retracció palpebral, exoftalàlmia, quemosis conjuntival, lagoftàlmia, queratitis per exposició, neuropatia òptica compressiva que pot produir disminució de l’agudesa visual (si no es tracta a temps, pot provocar atròfica òptica).

Maneig

El tractament de la orbitopatia tiroïdal, dependrà fonamentalment de l’estadi (actiu- no actiu) de la malaltia orbitària, del seu grau d’afectació i del compromís visual del pacient. En la forma lleu, s’aconsella mesures de protecció del globus ocular (ús d’ulleres fosques, ús de llàgrimes artificials, oclusió durant la nit si existeix lagoftàlmia). En la forma moderada - severa, si està en fase activa es controla amb corticosteroides, altres immunosupressors, radioteràpia; i si està en fase inactiva, depenent de la clínica del pacient serà necessari cirurgia d’estrabisme i/o cirurgia de la retracció palpebral.