Càncer de pell i protecció solar

Qui pot patir un càncer de pell i per què?

La causa principal del càncer de pell és l'exposició als raigs ultraviolats que inclouen el sol i les làmpades solars (UVA). A més, influeixen altres factors:

 • Pell i ulls clars que no aconsegueixen el bronzejat, sinó que es cremen amb facilitat
 • Treball a l'aire lliure o activitats esportiu-recreatives al sol
 • Familiars amb càncer de pell o molts nevus (pigues)
 • Cremades solars en la infantesa
 • Molts nevus (100 o més), i / o grans (majors de 0.5 cm) i / o de contorn irregular
 • Haver rebut radioteràpia

Com es pot prevenir?

cancer-de-piel

 1. Davant l'aparició d'una lesió cutània que sagna amb facilitat, no cicatritza, pica i sobretot creix ràpidament, s'ha de consultar amb un dermatòleg.
 2. Fer revisió dels nevus un cop l'any amb el dermatòleg i tenir en compte l'"autorevisió" de pigues segons els següents paràmetres:

A: Asimetria

B: Vores (irregulars)

C: Color (variat dins del mateix nevus)

D: Diàmetre (superior a 6 mm)

cancer-de-piel_2El Fotofinder és un procediment automatitzat que permet al dermatòleg identificar amb major precisió els nevus o "pigues" potencialment perillosos, així com crear un arxiufotogràfic exhaustiu que permetrà realitzar comparacions al llarg de la vida de la persona.

Consells per a una correcta protecció solar

 1. No fer ombra sinó buscar l'ombra. Si l'ombra que projecta és més petita que vostè, té més probabilitats de cremar-se. Els raigs solars són més potents i la possibilitat de desenvolupar una cremada solar és més gran entre les 10 del matí i les 4 de la tarda.
 2. Aplicar un protector solar d'ampli espectre amb un Factor de Protecció Solar (FPS) com a mínim de 15 quan s'estigui exposat al sol (activitats a l'aire lliure). Apliqui la pantalla solar 20 o 30 minuts abans de sortir a l'aire lliure perquè tingui temps d'absorbir-se. Controlar que les zones que s'obliden fàcilment estiguin cobertes: orelles, llavis, al voltant dels ulls, coll, la zona calba del cap, peus i mans.
 3. Tornar a aplicar el protector solar cada dues hores quan es trobi en un espai exterior, fins i tot en dies ennuvolats. És més fàcil cremar-se en un dia calorós perquè la calor augmenta els efectes dels raigs UV, tot i que també es pot passar en dies coberts. Si quelcom del producte s'ha eliminat mentre suava o s'assecava amb la tovallola, s'ha de tornar a aplicar.
 4. Portar roba protectora com pantalons llargs i camises amb màniga llarga. Com més espès sigui el teixit i més fosc el color, major protecció. A més l'aigua fa que els teixits es tornin translúcids.
 5. Compte amb els medicaments que poden induir fotosensibilitat. Ha de consultar el seu metge o farmacèutic sempre que un medicament en particular sembli que pugui produir aquestes reaccions extremes a la llum del sol, caracteritzades per granellades (erupció cutània en forma de petits grans) enrogiment i/o inflamació.

Quin és el càncer de pell més freqüent?

 • El basocel·lular és el càncer més freqüent de pell. Rarament compromet la vida, ja que creix lentament i només destrueix localment. Acostuma a situar-se a la zona de la cara, i els més invasius són els que es localitzen prop de l'ull.
 • L'espinocel·lular és el segon en freqüència i acostuma a localitzar-se en llavis, orelles, el dors de les mans i altres zones. A diferència de l'anterior, aquest sí que pot envair ganglis limfàtics i òrgans interns i, per tant, ser perillós.
 • El melanoma és el menys freqüent però el de pitjor pronòstic, excepte quan es detecta a temps i, per tant, es pot resoldre satisfactòriament.

Tractament del càncer cutani

Carcinoma basocel·lular
El carcinoma basocel·lular és un tumor amb una malignitat local important però no és invasiu. El tractament més habitual i més eficaç és la cirurgia.

Cal fer un seguiment dels pacients per la possibilitat de recidiva d'aquestes lesions, generalment a la perifèria de la zona tractada. S'aconsella realitzar un control semestral durant un període de tres anys.

Carcinoma escamós
El carcinoma escamós té un comportament més agressiu que el basocel·lular, de manera que es prefereix l'exèresi quirúrgica (extraccció o separació) per al seu tractament. El tractament imprescindible es realitza mitjançant cirurgia, i en algunes ocasions és necessari realitzar radioteràpia.

Melanoma maligne
El tractament d'elecció del melanoma és la cirurgia. El principal factor de pronòstic d'aquesta malaltia és la profunditat mesurada en mil·límetres (Breslow). En funció d'aquesta profunditat es realitza una intervenció més o menys àmplia i profunda. Igualment, si aquesta profunditat supera 1 mm, cal investigar l'estat dels ganglis limfàtics propers a la cirurgia (biòpsia del gangli sentinella) per esbrinar si pot haver-hi invasió del tumor més enllà de la pell.