Artrosi (MSV)

L'articulació del genoll és especialment afectada per artrosi, coneguda com artrosi de genoll ja sigui per causes derivades de lesions o pel procés degeneratiu relacionat amb l'edat.

Aquest assaig, promogut per Fundació Teknon, va ser beneficiari de l'Ajuda als projectes de recerca en salut que va dotar el Govern d'Espanya per a l'any 2010. Es va desenvolupar amb metodologia de cultiu cel·lular de l'IBGM (Universitat de Valladolid i CSIC) incloent-hi 12 pacients amb artrosi de II fins a IV graus, de 18 a 75 anys d'edat, vuit dels quals presentaven antecedents quirúrgics sobre menisc i/o lligaments.

El procediment assajat no necessita ingrés hospitalari. En un primer moment s'aspira medul·la òssia de la pelvis amb anestèsia local i sedació lleugera. El laboratori de teràpia cel·lular selecciona i conrea les cèl·lules mare de la medul·la durant 3 setmanes al cap de les quals s'aplica el producte constituït per 40 milions de cèl·lules mitjançant una injecció intraarticular. L'actuació es duu a terme en quiròfan encara que tampoc necessita anestèsia ni ingrés hospitalari.

L'avaluació dels canvis d'estat del cartílag articular es realitza mitjançant determinació quantitativa a partir d'una ressonància magnètica amb el procediment Cartigram®. Els resultats d'aquest assaig, que es consideren molt satisfactoris, es van publicar a la revista científica Transplantation, destacats a tota portada.

L'Agència Espanyola de Medicaments autoritza regularment l'equip investigador a seguir aplicant el tractament d'artrosi de genoll amb cèl·lules mare mesenquimàtiques, sota el seu control i de forma restringida a pacients degudament seleccionats.

Referències bibliogràfiques

Treatment of Knee Osteoarthritis With Autologous Mesenchymal Stem Cells: Two-Year Follow-up Results. Transplantation & Volume 97, Number 11, Juny 15, 2014 (letter). Lluis Orozco, Anna Munar, Robert Soler, Mercedes Alberca, Francesc Soler, Marina Huguet, Joan Sentís, Ana Sánchez, Javier García-Sancho

Treatment of knee osteoarthritis with autologous mesenchymal stem cells: a pilot study. Orozco, Lluís; Munar, Anna; Soler, Robert; Alberca, Mercedes; Huguet, Marina; Sentís, Joan; Sánchez, Ana; García-Sancho, Javier. Transplantation Journal. Volume 95(12):1535-1541, 27 Juny 2013