UrodinamiaUrodinamia
UrodinamiaUrodinamia

Urodinàmia

Proporcionar un diagnòstic precís dels trastorns de micció i incontinència

La Unitat d’Urodinàmia té com objectiu proporcionar un diagnòstic precís dels trastorns de micció i incontinència per poder indicar el millor tractament possible. Des de la seva creació el 1996, i fins a dia d’avui, s’han estudiat aproximadament 6.000 casos, fet que el converteix en un dels centres privats de referència de Catalunya.

Estudi Urodinàmic

És una exploració que permet conèixer el funcionament de la seva bufeta. La primera part de la prova consisteix en orinar en un recipient anomenat fluxòmetre, que mesura la velocitat de l'orina. A continuació, li posen una petita quantitat de lubricant a través de la uretra (conducte de l'orina) i l'hi introdueixen una sonda vesical molt fina fins arribar a la bufeta; ocasionalment pot ser necessari col·locar una altra sonda pel recte. La seva bufeta s'omplirà lentament amb sèrum fisiològic estèril. Per finalitzar l'estudi haurà d'orinar amb les sondes posades. Al final de la prova li trauran totes les sondes. La prova dura entre 30-60 minuts i no és dolorosa. Pot ser que durant unes hores noti una mica de molèstia o coïssor quan orini, que hagi d'orinar sovint o que la seva orina sigui rosada. Aquestes molèsties disminueixen bevent més aigua que normalment. Si persisteixen, consulti amb el seu metge. Després de l'estudi li receptaran un antibiòtic per prevenir la infecció d'orina. És important que vingui amb ganes d'orinar.

DEMANAR HORA

Fluxometria

L'objectiu d'aquesta prova és valorar com buida la bufeta el pacient. Per això, el pacient ha d'arribar amb ganes d'orinar. Haurà d'orinar en un lavabo especial que permet mesurar la velocitat i la quantitat d'orina. Si la quantitat no és suficient, la prova no té valor i serà necessari que es repeteixi novament: haurà de tornar a beure aigua i esperar que tingui ganes d'orinar de nou. És preferible que vingui sense presses i en condicions normals, ja que ens interessa saber com orina habitualment

DEMANAR HORA

Urodinàmia Holter

És una exploració que permet conèixer el funcionament de la bufeta del pacient durant un període de 4 a 6 hores. Primer es comprova la quantitat d'orina que té la seva bufeta amb una ecografia. A continuació li col·loquen una sonda fina i flexible a la bufeta a través de la uretra (conducte de l'orina) i una sonda rectal. La col·locació d'ambdues sondes no és dolorosa ja que s'utilitza un lubricant. Aquestes sondes van connectades a una unitat de control (semblant a un telèfon mòbil) que el pacient porta penjada a la cintura durant la prova. Aquesta prova dura entre 4 i 6 hores, durant la qual es podrà moure amb total normalitat (passejar, beure, seure, etc.). En el moment en què el pacient tingui ganes d'orinar o perdi orina, ho haurà de marcar a la unitat de control prement el botó. L'Urodinàmia Holter reprodueix l'ompliment de la bufeta de manera natural, la qual cosa permet que el pacient tingui llibertat per moure's. Així mateix, permet que els especialistes obtinguin informació quan l'Urodinàmia Convencional no ha aconseguit reproduir els símptomes que té el pacient. Pot ser que durant unes hores després, el pacient tingui molèsties o coïssor quan orini, que tingui ganes d'orinar sovint o que l'orina sigui rosada. Aquestes molèsties disminueixen bevent més aigua que normalment. Si persisteixen, ha de consultar amb el seu metge especialista. Després de l'estudi li receptaran un antibiòtic per prevenir una infecció d'orina.

DEMANAR HORA

Estudi urodinàmic infantil l

És una exploració que permet conèixer el funcionament de la bufeta del seu fill o filla. Els tractaments que s'indiquen en aquesta prova tenen més probabilitats d'èxit. La prova es realitza en estricta intimitat per part del personal especialitzat. Primer demanaran al seu fill que orini en un recipient especial, per això és important que vingui amb ganes d'orinar. Durant la prova, vostè podrà ser a la sala d'exploració amb al seu fill o filla. Després, a través de la uretra (conducte de l'orina), li posaran una petita quantitat de gel lubricant d'anestèsia local i una sonda fina i flexible a la bufeta. És una situació una mica molesta, però la prova no és dolorosa. Si el seu fill té escapaments d'orina, és possible que durant la prova també en tingui: és un dels objectius de la prova. En acabar, es retiren totes les sondes. La prova dura entre 30-60 minuts i li explicaran tot el procediment. Després de la prova li receptaran un medicament per prevenir la infecció d'orina. És possible que durant unes hores tingui molèsties o coïssor quan orini, que hagi d'orinar sovint o que la seva orina sigui rosada. Tot això desapareix en poc temps i ho pot disminuir bevent més aigua que normalment. Si té més molèsties, ha de consultar amb el seu uròleg habitual.

DEMANAR HORA

Pad Test

És una prova que permet quantificar la pèrdua d'orina mitjançant el pes de la compresa, per la qual cosa ha de venir amb ganes d'orinar. Li donaran una compresa (prèviament pesada) perquè la col·loqui a la seva roba interior. A continuació, haurà de beure aigua i podrà passejar per la clínica i realitzar una sèrie d'activitats cotidianes senzilles durant 30 minuts. Al final, pesaran la compresa o compreses que s'hagin utilitzat durant la prova i li demanaran que orini en un lavabo especial.

DEMANAR HORA

Estudi de Noctúria

La Noctúria és el símptoma d'aixecar-se durant la nit amb la necessitat d'orinar com a mínim dues vegades. Pot estar causat per diferents malalties o per alguns hàbits (beure durant la nit). La Fundació Teknon, juntament amb la Unitat d'Urodinàmia, promou aquest estudi, que ha estat aprovat pel Comitè d'Ètica i d'Investigació Clínica (CEIC) de Teknon. El responsable de l'estudi és el Dr. J.E. Batista, coordinador d'Urodinàmia. L'objectiu de l'estudi de noctúria és observar persones que tenen aquest símptoma, valorar en quin moment de la nit s'aixequen per orinar i la força de la seva micció. Per això, haurà d'ingressar a Centro Médico Teknon per realitzar la prova (el citaran un dia a partir de les 19 hores per ingressar en una planta d'hospitalització del centre). Ni l'ingrés ni la prova representaran cap despesa per a vostè. Tampoc és precís que sol·liciti cap autorització a la seva companyia asseguradora: tan l'ingrés com l'estudi està finançat per la Fundació Teknon. No haurà de prendre cap medicació afegida. Si vostè pren habitualment medicació, l'haurà de portar i prendre-la com sempre. A les 9 del matí de l'endemà, el personal d'Urodinàmia comprovarà que ha orinat correctament a l'aparell i li donaran l'alta. Aquesta prova ens ofereix més informació sobre les causes per les quals s'ha d'aixecar durant la nit per orinar. Gràcies a l'estudi, podrem donar informació al seu uròleg sobre el seu símptoma i fer propostes de tractament

DEMANAR HORA

Incontinencia

Hay muchísimas personas que padecen incontinencia o trastornos de la micción y no lo comunican a su médico. El retraso en un diagnóstico correcto es muy frecuente.

Existe la falsa creencia que la incontinencia es un proceso normal con el paso de los años y que no hay tratamientos efectivos. Esta situación ha cambiado en los últimos 20 años con el desarrollo de nuevos fármacos y nuevas técnicas quirúrgicas. Para poder indicar el tratamiento adecuado es necesario un buen diagnóstico del funcionamiento de la vejiga. Los estudios urodinámicos permiten un diagnóstico preciso y un tratamiento más efectivos.

Por su naturaleza, son estudios que implican la intimidad del paciente. Por ello nuestro personal y entorno está especialmente preparado para respetar al máximo esa necesidad.