Quimioteràpia (Volem ajudar-lo)
Quan el seu metge oncòleg li va prescriure el tractament de quimioteràpia, probablement se li van plantejar molts dubtes. Alguns d'ells els comentaria amb el metge, que li va donar la informació i l'orientació adequada, però és probable que encara li hagin quedat dubtes sobre qüestions que en aquell moment no va plantejar.
Aquest document pretén complementar la informació que ja ha rebut, i alhora pot servir perquè la seva parella o la seva família més propera puguin tenir també informació o bé resoldre dubtes que se li puguin presentar, ara o en el futur immediat.
En redactar-ho hem intentat, sobretot, que la informació fos pràctica i fàcilment comprensible. Per això, hem intentat fugir d'explicacions massa científiques o de detalls excessius. Per tant, si vostè ja té informació i vol aprofundir més sobre algun tema, no dubti a demanar-nos-ho: estem a la vostra disposició.
Us oferim a continuació respostes a les preguntes que sovint ens fan els nostres pacients.
- Què és el tractament de quimioteràpia?
La quimioteràpia té com a objectiu combatre les cèl·lules del cos humà que experimenten un creixement anormal, ja sigui destruint-les o controlant-ne el creixement. Hi ha molts tractaments i el que s'aplica a cada cas depèn de:
- La malaltia a tractar
- El grau de desenvolupament de la malaltia
- Les característiques del pacient (pes, talla, etc.)
En general, els tractaments consisteixen a combinar diferents medicaments.
- Com s'administra la quimioteràpia?
Els tractaments normalment es fan a l'Hospital de Dia, una unitat preparada per a tractaments ambulatoris, amb personal d'infermeria especialitzat en l'administració d'aquest tipus de fàrmacs.
Per tant, i excepte casos puntuals, no cal ingressar a la clínica.
Normalment, la quimioteràpia s'administra per via endovenosa mitjançant un sistema d'infusió.
La quimioteràpia, en alguns casos, s'administra via oral, en forma de comprimits, via intravesical mitjançant una sonda vesical, via intramuscular, via subcutània o via intratecal.
La programació del tractament es fa per cicles. Un cicle és un tractament que es pot dur a terme en un o diversos dies, i es va repetint amb una periodicitat concreta.
Termes de la quimioteràpia:
Segons el moment i/o la intenció:
- Quimioteràpia adjuvant: Teràpia que es fa DESPRÉS d'una cirurgia potencialment curativa. Intenció: curativa.
- Quimioteràpia neoadjuvant: Teràpia que es fa ABANS d'una cirurgia potencialment curativa. Intenció: curativa.
- Quimioteràpia concomitant: Teràpia s'administra JUNT amb Radioteràpia amb l'objectiu de potenciar l'efecte d'aquesta darrera. Intenció: curativa.
- Quimioteràpia pal·liativa: És un tipus de quimioteràpia que s'administra específicament per controlar els símptomes sense esperar que redueixi el càncer de manera significativa.
- Línies posteriors: teràpies successives DESPRÉS de fer la primera línia. Intenció: usualment, pal·liativa.
- M'han dit que la quimioteràpia provoca molts efectes secundaris. És veritat?
- Les cèl·lules canceroses creixen ràpidament, i els medicaments de quimioteràpia eliminen les cèl·lules que creixen ràpidament. No obstant això, pel fet que aquests medicaments circulen per tot el cos, poden afectar les cèl·lules sanes i normals que també creixen ràpidament. La causa dels efectes secundaris és el dany ocasionat a les cèl·lules sanes.
- Les cèl·lules normals amb més probabilitats de ser danyades per la quimioteràpia són les cèl·lules productores de sang a la medul·la òssia, així com les cèl·lules de la boca, del tracte digestiu, del sistema reproductor i els fol·licles del cabell. Alguns medicaments de quimioteràpia poden danyar les cèl·lules del cor, els ronyons, la bufeta, els pulmons i el sistema nerviós.
- Molts dels efectes secundaris desapareixen amb força rapidesa, encara que alguns triguen mesos o fins i tot anys fins a desaparèixer del tot. De vegades els efectes secundaris poden durar tota la vida; tal és el cas quan la quimioteràpia causa dany de llarg termini al cor, als pulmons, als ronyons o als òrgans reproductors. Certs tipus de quimioteràpia algunes vegades causen efectes endarrerits, com ara un segon càncer, que apareix molts anys després.
En funció del tipus de medicament administrat a cada tractament, els efectes secundaris poden variar o, en el millor dels casos, no presentar-se. Si es produeixen, es poden manifestar de les maneres següents:
- Fatiga superior a l'habitual
- Vòmits i/o nàusees
- Alopècia (caiguda del cabell)
- Estrenyiment o diarrea
- Mucositis (llagues a la boca)
En qualsevol cas, els efectes secundaris, quan es presenten, ho fan de manera transitòria i no afecten totes les persones de la mateixa manera. Molts pacients poden mantenir els hàbits de treball, esport, vida social, etc.