Tractament amb radiofreqüència

El tractament amb radiofreqüència es du a terme en casos de roncs i en pacients que pateixen obstrucció nasal crònica.

  • En el cas del nen, està indicat quan té roncs per tenir les amígdales excessivament grosses. En alguns casos serà possible reduir-les amb làser i, en d’altres, amb radiofreqüència (vegeu els apartats de les amígdales, tractament amb làser i adenoides).
  • En el cas de l’adult, aquest tractament està indicat quan pateix roncs per unes amígdales excessivament grosses.

Quina és la causa dels roncs?

L’aparició dels roncs es produeix quan el teixit blanc que es troba en la via aèria es relaxa durant el son i vibra.

En molts casos els roncs estan provocats per un augment del paladar tou i l’úvula al final de la boca, tot i que la llengua, les vegetacions, les amígdales i les vies nasals congestionades també poden contribuir al so. Pel que fa al nivell del ronc, s’ha de tenir en compte que pot veure’s agreujat per l’excés de pes, el consum d’alcohol o el tabac.

El ronc perjudica la meva salut?

Hi ha casos en què el ronc pot ser un senyal d’apnea obstructiva. Això suposa un trastorn important en què la persona atura la respiració diverses vegades en una hora durant el son. Per determinar si vostè és un "simple roncador" o bé si pateix algun trastorn de respiració més seriós, el seu metge procedirà a realitzar-li un examen complet. Totes aquestes condicions poden tractar-se amb facilitat: el ronc simple a través de radiofreqüència i l’apnea constructiva amb una varietat de tractaments diferents.

Com investigarà el meu metge el ronc?

Si vostè s’ha plantejat tractar el seu ronc, primer és imprescindible descartar l’apnea obstructiva. Per a això, es farà un examen molt acurat del seu historial mèdic amb la finalitat d’avaluar el seu ronc i els patrons respiratoris. A partir d’un test sota vigilància mèdica durant una nit, el seu doctor podrà comentar les alternatives de diagnòstic disponibles i li recomanarà el test.

Què és i en què consisteix la radiofreqüència?

La radiofreqüència utilitza l’energia a baixa potència i baixa temperatura per, d’aquesta manera, poder tractar una zona de l’úvula o el paladar tou ben definida. Aquest procediment es porta a terme en la mateixa consulta del metge mitjançant anestèsia local i acostuma a durar menys de mitja hora. L’energia de la radiofreqüència s’envia per sota de la superfície del paladar tou, a l’anomenada mucosa. El teixit tractat s’escalfa fins al punt de crear una zona de coagulació. Així, doncs, al cap de quatre a sis setmanes, el teixit tractat desapareix del cos de manera natural i se’n redueix el volum, de manera que s’enforteix la zona responsable del ronc.

La energía por radiofrecuencia se envía por debajo de la superfície del paladar blando

L’energia per radiofreqüència s’envia per sota de la superfície del paladar tou

El tejido tratado se calienta lo suficiente para crear una zona de coagulación

El teixit tractat s’escalfa fins al punt de crear una zona de coagulació

Tras las siguientes cuatro a seis semanas, el tejido tratado disminuye y se refuerza

Al cap de quatre a sis setmanes, el teixit tractat disminueix i es reforça

Hi ha casos en què pot sorgir inflamació o alguna incomoditat durant els dies següents al procediment. Com si es tractés d’un constipat. Durant el proper mes ja s’hauria de notar una millora notable en el seu ronc. En funció del nivell de ronc, pot ser necessària la repetició d’aquest procediment.

La radiofreqüència no causa dolor i permet una recuperació ràpida gràcies al fet que la delicada línia del paladar està protegida.

Vostè és apte per a la radiofreqüència?

Si vostè ronca de manera regular i sorollosament sense patir cap mena de trastorn en la respiració, aleshores la radiofreqüència pot ser la seva solució. Abans de res, el seu metge haurà d’avaluar i determinar la seva situació i valorar si és candidat.

Com es tractarà el seu ronc?

Totes les opcions no quirúrgiques inclouen una pèrdua de pes a més d’altres modificacions en l’estil de vida. També poden exigir la utilització d’un sistema oral per reposicionar la mandíbula mentre dorm.

Hi ha un gran ventall de cirurgies tradicionals que redueixen l’excés de teixit.

Ara també hi ha un nou tractament revolucionari. La radiofreqüència redueix suaument i reforça els teixits del paladar tou i l’úvula. Ho fa sense el dolor associat a les cirurgies convencionals i està assistida per làser.