Com s'administra la quimioteràpia?

Tot i que depèn en cada cas, generalment, la quimioteràpia s'administra per via intravenosa de forma ambulatòria a l'Hospital de Dia de l'Institut Oncològic Teknon. Aquest tractament està format per diferents cicles que, en funció de cada cas, poden ser setmanals, quinzenals, etc.

Quan es requereixen cicles llargs o repetits de quimioteràpia, es poden col·locar dispositius d'accés venós com ara un catèter PICC, via venosa central d'accés perifèric o un port a cath al malalt, és a dir, un dispositiu subcutani que dóna accés al sistema vascular de forma permanent i que va unit a un reservori venós per on s'administra la quimioteràpia.

El catèter PICC el col·loca Infermeria a l'Hospital de Dia d'Oncologia, el port-a-cath el col·loca un cirurgià al quiròfan sota anestèsia local. Durant la intervenció, l'especialista ha de comprovar que la localització del dispositiu és correcta.

El pacient portarà el port a cath durant tot el tractament. La majoria d'ocasions, un cop finalitzat el tractament, la pacient porta el dispositiu durant un temps prudencial. És un sistema que no produeix molèsties. El personal d'infermeria ha de fer els controls pertinents per determinar que el port a cath funciona correctament.

El catèter PICC es retira en finalitzar la darrera sessió de tractament.

Paral·lelament als cicles de quimioteràpia, l'oncòleg realitzarà a la pacient una sèrie de controls, principalment una anàlisi de sang, per comprovar que el tractament no faci malbé els ronyons o alterant els nivells de plaquetes de sang, entre d'altres. En funció dels resultats, l'especialista pot canviar els cicles de quimioteràpia fins que la pacient hagi recuperat nivells normals en les anàlisis de sang.