Reducció d'estómac via endoscòpia

Què és la Cirurgia Primària d'Obesitat Endoluminal (POSE)?

La Cirurgia Primària d'Obesitat Endoluminal (POSE) és un tractament endoscòpic per tractar l'obesitat de forma més segura i menys invasiva, ja que es realitza per via endoscòpica i sense incisions. La intervenció permet reduir la capacitat de l'estómac per via oral sense necessitat d'obrir cap via d'accés. El procediment endoscòpic consisteix en realitzar plecs a l'estómac i suturar-los per reduir la seva mida i la seva capacitat de distensió. Així, la capacitat de l'estómac queda limitada i el pacient presenta sacietat de forma precoç, i ingereix menys quantitat d'aliments.

estomagoestomago

Quins beneficis ofereix aquest procés?

Com que es tracta d'un tractament mínimament invasiu i es realitza per via endoscòpica, la Cirurgia Primària d'Obesitat Endoluminal ofereix diferents avantatges:

  • Reducció del dolor post-cirurgia
  • Disminució del risc d'infecció
  • Absència de cicatrius externes
  • Recuperació més ràpida
  • Estades hospitalàries més curtes o en règim ambulatori

Com es realitza el POSE?

El tractament POSE és realitzada per endoscopistes a quiròfan sota anestèsia general. La intervenció es realitza per via oral, amb una durada d'aproximadament 40 minuts, depenent sempre de les característiques del pacient i el nombre de sutures realitzades. El material utilitzat per a la intervenció és rebutjable. La intervenció consisteix en un endoscopi flexible (IOP) per on s'introdueixen els diferents instruments per realitzar la intervenció; un cop són a l'estómac es realitzen múltiples plecs que se suturaran amb els ancoratges preferiblement en dues localitzacions: en el fundus o cúpula gàstrica i a la cara anterior del cos distal. Aquests ancoratges suturaran la totalitat de les capes de l'estómac de manera que aquests plecs, als dos mesos, es fusionen i passen a ser definitius. Es col·loca una mitjana de 12 sutures per pacients, 8 en cúpula i 4 en cos distal.

Un cop realitzada la intervenció, el pacient passa a la sala de recuperació durant una hora aproximadament fins que es recupera de l'anestèsia per, seguidament, pujar a planta. A la nostra unitat s'aconsella un ingrés en el centre d'una nit després de la intervenció per poder assistir el pacient en cas de dolor i qualsevol complicació derivada de la cirurgia. Al matí següent de la intervenció es dóna l'alta hospitalària i 24 hores després de la intervenció el pacient pot fer vida relativament normal. El primer mes, el pacient ha de realitzar una dieta principalment líquida, passant per una dieta semitova i tova fins a la dieta sòlida al mes i mig de la intervenció. No és aconsellable guanyar pes durant els dos primers mesos.

El seguiment del pacient el realitzarà durant dos anys un equip multidisciplinari format per nutricionistes, un psiquiatra i un psicòleg, amb la supervisió de l'especialista en aparell digestiu.

La pèrdua de pes s'inicia després de la primera setmana de la intervenció. En el nostre centre tenim una mitjana de 17 kg perduts els 6 primers mesos i 22,5 kg a l'any (valors presentats a la UEGW 2012, Congrés Europeu de Gastroenterologia, Amsterdam 2012).

image_galleryimage_galleryImagen: Usgi Medical

Quins pacients poden optar a aquest tipus de cirurgia?

La "cirurgia per orificis naturals" es recomana especialment per a aquells pacients amb sobrepès o obesos amb índex de massa corporal (IMC) entre els 34 i 40 kg, que han fracassat amb els tractaments dietètics.

És imprescindible que el pacient segueixi les pautes dietètiques i d'exercici físic que s'indiquen en el tractament per aconseguir el màxim resultat possible.

Equip Centro Médico Teknon

El Servei d'Endoscòpia de Centro Médico Teknon és centre de referència mundial en la tècnica POSE i col·labora directament amb USGI Medical en el desenvolupament i millora de la tècnica. Els resultats de la tècnica es poden observar en els congressos més recents de cirurgia bariàtrica, digestiva i endoscòpica, entre altres.

Així mateix, en el nostre centre es realitzen les formacions de nous especialistes a nivell internacional en la tècnica POSE i estudis clínics d'aquests.