Lesions de tendons

El maniguet rotatori està format per quatre tendons que rodegen el cap de l'húmer (supraespinòs, infraespinòs, rodó menor i subescapular). Segons el tipus de lesió i el lloc de l'articulació en el qual es troba, podem parlar de diferents tipus de lesions:

  • Tendinitis: es tracta de la inflamació d'un tendó que es pot produir per la repetició d'un mateix moviment o postura. Els tipus de tendinitis més comunes, segons el tendó en el qual es produeixen, són:
    • Tendinitis del supraespinós: a causa de repetits moviments d'elevació de l'espatlla es produeix un pinçament entre el cap de l'húmer i l'arc acromial. És el motiu principal de la Síndrome subacromial o espatlla dolorosa que acostuma a acabar en trencament del tendó.
    • Tendinitis càlcica: inflamació dels tendons del maniguet dels rotatoris i en especial del tendó del supraespinós a causa del dipòsit de material càlcic en el seu interior.
    • Tendinitis per inestabilitat de l'espatlla: uns lligaments allargats que no subjecten bé l'articulació i que causen una lleu inestabilitat de l'espatlla entre el cap humeral i l'omòplat poden ocasionar una tendinitis amb dolor persistent a l'espatlla.

Davant d'una tendinitis, el tractament habitual passa per repòs i rehabilitació. Si el tractament conservador no funciona, pot ser necessari realitzar una artroscòpia d'espatlla. Després de la cirurgia, el pacient haurà de realitzar un tractament de fisioteràpia.

  • Trencaments tendinosos: un trencament de tendons es pot produir per la degradació d'una tendinitis. Els trencaments, en cas de ser parcials, permeten cert moviment de l'articulació però amb dolor, algun cruiximent i disminució de la força. No obstant, si es tracta d'un trencament total, el pacient presentarà dolor i incapacitat per aixecar el braç o el pot aixecar amb dolor. En aquests casos, el tractament habitual és la cirurgia per reparar el dany.