Cirurgia complexa de la columna vertebral

No tots els casos de columna són simples i de vegades es requereix una cirurgia complexa per poder resoldre els casos més complicats. Morgenstern Institute of Spine te més de 20 anys d’experiència tractant tot tipus d’afeccions de columna, incloent casos complexos d’escoliosi degenerativa, infeccions i pacients prèviament operats (múltiples vegades la majoria d’ells) de la columna.

En els casos de cirurgia complexa de columna, la nostra filosofia és la mateixa que en els casos més senzills: Utilitzar les tècniques més avançades endoscòpiques i percutànies per poder eliminar el dolor al pacient i donar-li l’alta als pocs dies de la cirurgia.

Escoliosi degenerativa

L'escoliosi és la deformitat de la columna vertebral en el pla frontal. La escoliosis pot ser congènita (des del naixement) o degenerativa (es pot adquirir amb l’edat). La degeneració progressiva dels discs intervertebrals (per l’edat, el pes i l’activitat) pot comportar que la columna es deformi amb els temps i acabi generant-se una escoliosi degenerativa o "de novo" (perquè ha aparegut de forma "nova", al contrari que en l’escoliosi congènita que sempre a estat allà des del naixement).

Les escoliosis provoquen una deformitat progressiva de l’esquena i el pacient no pot caminar recte. A més, les escoliosis poden provocar dolor lumbar i a tota l’esquena. També és possible que per la deformitat hagi arrels nervioses pinçades pels discos degenerats, resultant en un dolor irradiat per una o dues cames.

preop-scoliosispreop-scoliosis

preop-osteophytepreop-osteophyte

pre-vs-postop-Cobbpre-vs-postop-Cobb

old-pre-vs-postop-LLold-pre-vs-postop-LLEn aquests casos la cirurgia està indicada per corregir la deformitat i sobre tot per alleujar el dolor causat per l’escoliosi degenerativa. En els casos més severs d’escoliosi fins i tot pot ser necessari realitzar una osteotomía (tallar parcialment una vèrtebra) per poder redreçar la columna vertebral deformada del pacient.

Al Morgenstern Institute of Spine, utilitzem tècniques quirúrgiques endoscòpiques i percutànies per corregir les escoliosis degeneratives i permetre que el pacient es recuperi el més aviat possible. L’alta hospitalària es sol donar als pocs dies de la cirurgia.


Cirurgia de revisió

Pacients ja operats de la columna, amb persistència de dolor o fins i tot amb un dolor nou que ha aparegut després de la cirurgia, poden requerir cirurgia de revisió. La cirurgia de revisió sol presentar diversos reptes al cirurgià, i és especialment delicada si s’ha de tornar a intervenir en el nivell o en nivells pròxims a un prèviament ja operat. El teixit cicatricial que envolta tota la zona operada dificulta al cirurgià reconèixer les estructures anatòmiques i augmenta el risc d’una possible lesió dels nervis (per les adherències cicatricials) i el risc d’infecció secundària.

En el Morgenstern Institute of Spine utilitzem tècniques quirúrgiques percutànies i mínimament invasives que ens permeten evitar les zones ja operades i evitar per tant la cicatriu interna del pacient, reduint així els riscos de la lesió i infecció. Tècniques quirúrgiques com l’abordatge anteriorEste enlace se abrirá en una ventana nueva o la fusió endoscòpicaEste enlace se abrirá en una ventana nueva ens permeten accedir pel costat o per davant (per l’abdomen) a la columna i evitar així la zona ja operada.

fer 1fer 1

fer 2fer 2

fer 3fer 3

fer 4fer 4

fer 5fer 5Infeccions - Espondilodiscitis

Una infecció aguda d’un disc intervertebral (espondilodiscitis) sol estar causada per una cirurgia prèvia de la columna. Una infecció del disc provoca que el pacient tingui febre i un dolor lumbar molt intens que se sol calmar amb analgèsics. El tractament sol ser tant quirúrgic com amb antibiòtics intravenosos durant diverses setmanes.

D’altra banda, una infecció de la columna amb un germen poc agressiu (low-grade) pot resultar en una infecció crònica. Al ser poc agressiu, el pacient no sol tenir febre però el germen sol comportar que el material (cargols, caixes, etc..) que s’hagi introduït en una cirurgia prèvia es deixi anar poc a poc y això provoqui dolor per inestabilitat de l’implant. El tractament en aquests casos d’infeccions cròniques sol requerir la retirada completa del material infectat, col·locar material nou per estabilitzar la columna i un tractament antibiòtic prolongat per combatre la infecció i evitar que afecti al material novament introduït.

charite en Berlín, Alemaniacharite en Berlín, Alemania

En el Morgenstern Institute of Spine te extensa experiència en el tractament d’infeccions de la columna i col.laborem estretament amb la unitat d’infeccions ortopèdiques de la clínica Charité a Berlín, Alemania, la unitat més prestigiosa d’Europa, per oferir als pacients les millors tècniques diagnòstiques i terapèutiques en infeccions de columna vertebral.


Diapositiva1Diapositiva1

Diapositiva2Diapositiva2

Diapositiva3Diapositiva3

Diapositiva4Diapositiva4

Diapositiva5Diapositiva5