Preguntes Freqüents

¿Qué és una hèrnia discal?

Per explicar-ho hem d’entendre com funciona la columna. Entre cada dos cossos vertebrals hi ha un anell amb un nucli polpós, que és comprimit per les vèrtebres. Aquests anells ens permeten la mobilitat de l’espina dorsal i fan d’amortidors de les vibracions. Quan el disc que està entre les vèrtebres es trenca, el nucli polpós que hi ha dins es degenera, comença a pressionar i l’anell es deforma. Llavors apareix una protuberància que pot fer mal. Si l’anell es trenca del tot, el contingut surt i pot comprimir algun nervi dels que passen per la columna. És el que anomenem hèrnia discal.

¿En què consisteix la cirurgia endoscòpica de la columna, que vostè practica?

És un tractament innovador en el nostre país. Es tracta d’una cirurgia mínimament invasiva en la qual, a través d’un petit tall de cinc mil·límetres en la part posterior lateral de l’esquena, s’introdueix un endoscopi, que permet la perfecta visió de les estructures internes.

L’operació es realitza amb anestèsia local, no hi ha cap gota de sang, i el pacient pot tornar el mateix dia a casa seva.

¿Per quina raó és manté al pacient despert, no és dolorós?

No, perquè l’hèrnia en si no fa mal. S’opera despert al pacient per estar segurs que el disc que toquem és el que té la patologia.

No fa mal gràcies a l’anestèsia local i a la mínima invasió. Així, en operar una hèrnia discal puc controlar el possible contacte amb una estructura nerviosa i evito d’aquesta forma la seva possible lesió.

L’anestèsia local significa un benefici per la recuperació del pacient, evitant els riscos de l’anestèsia general.

¿Quan cal operar a un pacient?

Quan el dolor és recurrent tot i la medicació, si dura més d’un mes o si és de tipus discogènic (fa mal a l’estar dret o aixecar-se). I, per descomptat, si hi ha una irritació del nervi ciàtic (cistàlgia).

¿És útil per les lumbàlgies?

Si, amb la cirurgia tradicional no intervé en les lumbàlgies, però amb l’endoscòpia, pel fet que és mínimament invasiva, sí que compensa fer l’operació encara que no hi hagi compressió sobre cap estructura nerviosa.

L’operació es realitza amb la mateixa tècnica, descomprimint el disc i reparant amb radiofreqüència per eliminar la inflamació.

¿Quina és l’avantatge respecte a altres tècniques?

El làser permet volatilitzar el teixit. És ràpid i net. Impedeix que quedin restes de teixit que afavoreixin la infecció o retardin la cicatrització. Com l’agressió és molt menor el pacient es recupera molt abans. La ferida és molt petita i no hi ha sagnats importants que podrien produir fibrosi.

¿Quin és el temps de recuperació?

Depèn de la lesió, però el pacient camina abans. Pot caminar des del primer dia i al cap de quatre o cinc dies pot tornar a la seva feina habitual, si no es tracta d’un ofici pesat en què hagi d’aguantar càrregues.

¿Es pot tornar a reproduir l’hèrnia?

És una cosa que, per desgràcia, pot passar, però no depèn de la tècnica. Qualsevol pacient operat d’una hèrnia ha de seguir una higiene de la seva columna, aprendre com carregar pesos, per evitar la reproducció del procés.

¿És un tractament car?

Depèn de com es miri. Si tenim en compte que hi ha molts menys dies de baixa i un pot tornar abans a la feina, no és en absolut car.