Fusió endoscòpica cervical

Indicacions de la fusió endoscòpica cervical

La majoria dels casos de dolor cervical amb o sense dolor irradiat als braços provocats per hernias discals o estenosi foraminal es poden resoldre mitjant endoscòpia cervical. Tot i aixó, en alguns casos es necesari la inserció d’implants a dins de la columna cervical per la seva estabilització. La fusió cervical amb implants está indicada en casos amb patologias cervicals complexes que solen incloure pacients amb una inestabilitat cervical (espondilolistesis), deformació de la columna cervical (cifosis) i dolor bilateral irradiat amb afecció de tots dos braços.

instability-zoominstability-zoom

Rx dinàmicas cervicals que mostren una inestabilitat (espondilolistesis)
cervical al nivell C3/C4 (marcat amb un cercle vermell).


La cirurgia cervical clàsica es realitza mitjant cirurgia oberta, amb grans incisions y diseccions de les estructures anatòmiques del coll. La disecció y resecció abierta dels teixits de la columna cervical comporta una important cicatrizació, amb un major risc d’infecció i un major risc de sangrat que pot resultar en un hematoma que pot comprimir la tràquea i acabar en una urgencia per asfixia del pacient. Per tant, en molts casos tras una cirurgia oberta de la columna cervical s’ingresa al pacient a la Unitat de Cuidats Intensius (UCI) per la seva observació, ja que la cirurgia oberta cervical es una cirurgia d’alt risc per el pacient.
La cirurgia de fusió endoscòpica cervical

El Dr. Morgenstern es pioner mundial en la cirurgia de fusió endoscòpica cervical que permet la inserció d’un implant en un disc intervertebral de la columna cervical mitajnt una incisió de només 2 cm de longitud en el coll del pacient.

La cirurgia endoscòpica de fusió cervical es realitza mitjant la dilatació progresiva dels teixits tous i no cal resecar cap estructura anatòmica per poder accedir al disc cervical. D’aquesta manera es reduix la cicatrizació y el sangrat, reduint també els riscos d’infecció, hematoma, etc. fins el punt que la cirurgia de fusió endoscòpica cervical NO cal cap ingrés en UCI i es pot donar l’alta hospitalaria del pacient en menys de 24 hores tras la cirurgia.

endsocopic-ACDendsocopic-ACD

El Dr. Morgenstern realitzant una endoscopia cervical per
la preparació del disc abans de la inserció de l'implant.


La cirurgia de fusió endoscòpica comença amb una discectomía endoscòpica cervicak per preparar el disc. Una vegada s’ha preparat el disc cervical, es procedeix a la inserció percutànea del implant, que pot ser o una caixa intersomàtica per a la fusió vertebral o bé una pròtesi de disc per conservar la movilitat del nivell operat. La inserció del implant es realitza mitjant control fluoroscòpic i sota visió endoscòpica directa, veigi també les imatges animades en el lateral dret d’aquesta pàgina.

frenteperfilcervicalfrenteperfilcervical

Rx en front (esquerra) i perfil (dreta) d’un implant/caixa intersomàtica de titani
insertada mitjant la tècnica de fusió endoscòpica en el nivell C3/C4


El dolor d’origen de la patologia sol remitir dins de les primeres hores tras la expansió d’el espai intervertebral. Deambulació inmediata i alta hospitalaria en menys de 24 hores.


Ejemplo Caso Clínico

Aquesta pacient de 49 anys amb una hernia cervical migrada cranealment a C4/C5 i una inestabilitat a C5/C6 se li va fer una fusió cervical a dos nivells insertant dos caixes cervicals mitjançant una incisió a la pell de només 1,7 cm. La recuperació de la pacient va ser inmediata, amb alta hospitalaria només 18 hores després de la cirurgia.


fusión cervicalfusión cervical

fusión cervicalfusión cervical

fusión cervicalfusión cervical

fusión cervicalfusión cervicalImatges d'una cirurgia endoscòpica de fusió cervical

cirugía de fusión cervical endoscópicacirugía de fusión cervical endoscópica

cirugía de fusión cervical endoscópicacirugía de fusión cervical endoscópica


cirugía de fusión cervical endoscópicacirugía de fusión cervical endoscópica

cirugía de fusión cervical endoscópicacirugía de fusión cervical endoscópica

Inserció d'una caixa intersomàtica per via percutànea endoscòpica.
Veigi com s’obre l’espai posterior del disc (expansió) al insertar la caixa.


herida-cervicalherida-cervical

Imatge d’una incisió a la pell del coll de només 2 cm de longitud després
d'una inserció d’una caixa intersomàtica cervical amb la tècnica de fusió endoscòpica