Cirurgia Endoscòpica Cervical

Amb una incisió menor d'un centímetre, aquesta cirurgia mínimament invasiva es configura com una tècnica complementaria per la descompresió del disc intervertebral.


La cirurgia endoscòpica de columna es realitza:

 • Sota anestèsia local
 • Amb incisions de només 5 mm a la pell en la columna lumbar
 • És molt menys agressiva que la cirurgia oberta de columna (també anomenada micro-cirurgia o micro-discectomia)
 • El dolor sol començar a remetre poques hores després de l’operació
 • Permet al pacient tornar al seu domicili abans de 24 hores després de l’operació

La cirugía endoscòpica de columna permet el tractament de:

 • Hèrnia discal lumbar
 • Protusió discal lumbar
 • Pinçament discal lumbar
 • Estenosi foraminal lumbar
 • Canal estret lumbar
 • Lumbàlgia i cervicàlgia
 • Lumbociatàlgia i cervicobraquiàlgia
 • i moltes altres patologies lumbars i cervicals


Limitacions de la cirurgia clàssica i mínimament invasiva

La cirurgia clàssica de columna cervical realitza àmplies incisions per exposar els teixits del coll i disposar d’espai pels instruments quirúrgics. Per poder accedir a les estructures nervioses compromeses per la patologia del pacient, durant la cirurgia oberta es ressequen i s’eliminen components estructurals importants de la columna cervical com els lligaments, el disc intervertebral o components ossis de la columna cervical. Això pot portar una inestabilitat de la columna intervertebral, si no es fixa addicionalment amb una artròdesi cervical. Per tant, en la cirurgia oberta es pot comprometre la preservació de la funció i la mobilitat. La resecció de teixits tous i de l’os pot portar en la fase postoperatòria més complicacions com el sagnat, problemes de cicatrització de la ferida i inestabilitat, i pot requerir operacions addicionals.

Gràcies a tècniques quirúrgiques noves, com l’endoscòpia cervical, es pot intervenir a un pacient a través d’una incisió mínima a la pell, visualitzen les estructures i els teixits a través de fibra òptica a través d’una càmera, reduint els problemes de sagnat i minimitzant l’agressió al pacient, dilatant els teixits tous (en comptes de tallar) i conservant estructures importants de la columna cervical sense comprometre la seva estabilitat. Aquest tipus de cirurgia s’anomena "Cirurgia endoscòpica de la columna cervical".


Avantatges de la cirurgia endoscòpica de la columna cervical

En minimitzar l’agressió als teixits per no precisar "obrir-los" (dissecció), la recuperació del pacient és molt més ràpida. A més, aquest tipus de cirurgia endoscòpica de columna es realitza sota anestèsia local i el pacient sol ser donat d’alta hospitalària i sol portar una vida normal a les 24 hores de la intervenció.

Els tractaments medicamentosos postquirúrgics i la conseqüent ingestió de fàrmacs es minimitzen o fins i tot desapareixen en la majoria dels casos.

Aquest nou procediment, a causa de la necessària minimització dels instruments, precisa l’utilització de tècniques avançades com el làser i la radiofreqüència, entre altres formes sofisticades d’eliminar i remodelar les alteracions discals de la columna vertebral.

Aquesta cirurgia endoscòpica de columna permet un eficaç tractament de les cervicàlgies, cervicobraquiàlgies, lumbàlgies i les lumbociatàlgies. Està indicat en molts dels casos en els que clàssicament poc o res podia fer-se des de un punt de vista quirúrgic, per no presentar un clar compromís neurològic. El nou concepte és tractar el disc inflamat que produeix dolor abans que aquest segueixi degenerant.

Des d’una hèrnia discal, amb o sense compromís neurològic, fins a una estenosi foraminal o una simple protrusió que provoqui molèsties al pacient, es poden intervenir eficaçment, amb aquestes tècniques mínimament invasives, de baix risc i alta qualitat de vida per al pacient.El Dr. Rudolf Morgenstern y el Dr. Christian Morgenstern realizando unaEl Dr. Rudolf Morgenstern y el Dr. Christian Morgenstern realizando unaEl Dr. Rudolf Morgenstern y el Dr. Christian Morgenstern realitzant una endoscòpia cervical.

Imagen intraoperativa fluoroscópica en perfil de la columna cervical. Obsérvese la pinza endoscópica realizando una descompresión del disco intervertebral.Imagen intraoperativa fluoroscópica en perfil de la columna cervical. Obsérvese la pinza endoscópica realizando una descompresión del disco intervertebral.

Imatge intraoperativa fluoroscòpica en perfil de la columna
cervical. Cal observar la pinça endoscòpica realitzant una
descompressió del disc intervertebral
.

Imagen final postoperatoria de la herida quirúrgica en el cuello de la paciente de sólo 3 mm de longitud.Imagen final postoperatoria de la herida quirúrgica en el cuello de la paciente de sólo 3 mm de longitud.

Imatge final postoperatòria de la ferida quirúrgica al coll de la pacient de només 3 mm de longitud.