Assaigs clínics amb cèl·lules mare

Les cèl·lules mare tenen la capacitat de multiplicar-se indefinidament i originar cèl·lules pròpies de diferents teixits, per exemple os o cartílag.

Cèl·lules amb aquestes característiques es troben a la sang del cordó umbilical, al líquid amniòtic i a tots els teixits del cos humà adult, incloent-hi el cor i el cervell, per això solen anomenar-se cèl·lules mare adultes. El seu nombre va disminuint amb l'edat però teòricament són inesgotables. És del màxim interès científic la possibilitat d'aplicar-les amb intenció terapèutica en lesions en les quals es necessita generar aquest tipus de teixits, especialment les resistents als tractaments habituals.

L'ITRT realitza aplicacions de productes constituïts per cèl·lules mare adultes amb l’objectiu de regenerar el cartílag en casos d'artrosi i degeneració de disc intervertebral i per a regeneració òssia en casos de pseudoartrosi i osteonecrosi del cap del fèmur.

En el context d'assaigs clínics o tractaments personalitzats, autoritzats i controlats per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, s'han tractat més de 500 pacients i s'han aconseguit resultats molt satisfactoris que encoratgen a seguir progressant en la recerca d'aquest potencial terapèutic.