
Preguntes freqüents
Què és l’halitosi?
Si bé és cert que l'expressió mal alè és la més comunament usada, el terme mèdic que defineix un alè desagradable és halitosi. El mot resulta de la combinació de la forma llatina "halitus" (aire espirat) amb la terminació grega "osi" (sufix que descriu una alteració patològica).
L’halitosi pot ser provocada per més de 80 causes i afecta diverses especialitats de la medicina, per la qual cosa seria més adequat parlar de "les halitosis" (plural) que de "l’halitosi" (singular).
Què causa l’halitosi o mal alè?
Si bé és cert que la majoria dels pacients (el 60%) que demanen el tractament pateixen halitosi d’origen oral, la proporció d’halitosi amb origen a la boca ha disminuït en els últims anys. Això significa, per tant, que la proporció de pacients que acudeixen a la consulta per una causa diagnosticada no oral cada vegada és més elevada.
Les causes extraorals (aparell respiratori, tub digestiu o sistèmic) són responsables de prop d’un 17% dels casos diagnosticats i requereixen d'una tecnologia més avançada, ja que només poden ser detectades en una consulta especialitzada d’halitosi.
Existeix una cura per a l’halitosi o mal alè?
El protocol HCP Arthyaga®, emprat per l'Institut de l’alè per al diagnòstic i tractament de l’halitosi, té fins a l’actualitat una taxa d’èxit del 97%, essent aquesta taxa la més elevada fins a la data.
Això suposa que de cada 100 pacients que sol·liciten tractament, almenys 97 d’ells deixen de manifestar mal alè (de manera completa) en finalitzar-lo. Els criteris utilitzats en l’estudi que avalua la taxa d'èxit d'aquest tractament requereixen d'una triple confirmació per establir que, efectivament, l'halitosi ha estat eradicada: la confirmació dels familiars, els examinadors o "jutges de l'olor" i els aparells dissenyats específicament per al mesurament de la mala olor (cromatografia gasosa).
¿Es el estómago el principal responsable de la halitosis?
A pesar de que existe la creencia generalizada de que la halitosis de origen estomacal es una de las más habituales, los últimos informes muestran que el porcentaje de pacientes con este tipo de halitosis no suele superar el 3% del total de personas que demandan el tratamiento.
No obstante, las halitosis con origen en el estómago existen y suelen ser detectadas en consulta. Y se ha demostrado, además, que existen diversas patologías del ámbito gástrico y digestivo que predisponen la manifestación de halitosis.
¿Cómo evitar y/o prevenir la halitosis?
Es necesario distinguir la halitosis fisiológica (por ejemplo, aquella que todos padecemos al despertar o durante los ayunos prolongados) y la halitosis patológica o crónica (aquella que se da con frecuencia, incluso poco después de comer o lavarse los dientes).
La halitosis patológica es muy difícil de prevenir. Más que a través de la prevención, el modo más eficaz de evitarla es mediante el tratamiento -una vez determinada la causa-. La halitosis fisiológica -relacionada en muchas ocasiones con malos hábitos de higiene-, se puede evitar utilizando diferentes estrategias: comer cada cuatro horas; evitar comidas condimentadas con alimentos con olor y gusto más intensos; no tomar alcohol o café y evitar el tabaco; ingesta abundante de agua (1,5 litros de agua al día); evitar la respiración por la boca y seguir procedimientos fundamentales de higiene oral -uso de hilo dental y limpiador lingual-.
¿Existen aparatos para medir el mal aliento o la halitosis?
En primer lugar, es necesario tener en cuenta que actualmente se han descubierto más de 3000 compuestos distintos presentes en el aliento humano. El biosniffing o "nariz electrónica" y la cromatografía gaseosa son aparatos de origen molecular que permiten identificar cualquier gas presente en el hálito humano.
En todo caso, una de las indicaciones más importantes para nuestros pacientes a la hora de averiguar la existencia o no de mal aliento es preguntar a un familiar o amigo cercano (el "confidente"). Si efectivamente existe mal aliento, habrá que acudir a una consulta especializada que utilice dicho aparato de cromatografía gaseosa.