La incorporació i l'ús dels robots està transformant la cirurgia des de fa uns anys. Gràcies a una precisió més alta, les complicacions derivades de les intervencions s'estan reduint, així com els temps de recuperació. Un camp en què s’utilitza de manera més estesa és el de la urologia.

Un dels centres privats que es destaquen més en l'ús d'aquest nou abordatge en la Urologia és el Centre Mèdic Teknon, per mitjà del robot Da Vinci. Gràcies al seu acord amb l'equip d'Uros Associats, pot oferir aquesta cirurgia robòtica i gestionar unes xifres d'atenció gairebé iguals que les d'un centre públic de característiques semblants. Sense anar més lluny, durant els quatre anys que Uros Associats ha estat col·laborant amb el Centre Mèdic Teknon han dut a terme més de 200 operacions robòtiques. Això el converteix en el centre privat de Catalunya que fa més intervencions d'aquest tipus.

_G9A0454_G9A0454«L'ús de la cirurgia robòtica no només ens permet reduir els riscos i les complicacions derivades d'una intervenció comparada amb la cirurgia oberta, sinó també fins i tot fer algunes pràctiques que per via oberta són molt més agressives i difícils de fer. Per exemple, en la cistectomia radical, que és l'extirpació de la bufeta, gràcies al robot és possible plantejar-ne una reconstrucció intracorpòria. Es tracta d'un gran avantatge que té un pes important en la percepció del pacient», explica el Dr. Toño Peña, un dels socis fundadors d'Uros Associats.

Avantatges de les operacions robòtiques en urologia

La precisió més alta de moviment que ofereix el robot Da Vinci també es tradueix en una dissecció més fina dels teixits, la qual cosa permet que qüestions com els problemes d'incontinència, que alguns procediments relacionats amb el càncer de pròstata i de bufeta poden provocar, es vegin reduïts al mínim. Així mateix, aquestes operacions assistides per robot també ajuden a preservar l'erecció del pacient. «Són qüestions que al final acaben incidint de manera molt directa en la qualitat de vida i que tenim molt presents en cada cas», explica el Dr. Toño Peña.

En els quatre anys que fa que Uros Associats col·labora amb el Centre Mèdic Teknon, les xifres no han deixat de créixer, fins i tot malgrat l'impacte de la pandèmia de covid-19. Ha augmentat un 65% el nombre d'intervencions l'any 2021 i també hi ha hagut un creixement del 32% en el nombre de visites respecte del 2019. Així, s'han atès més de 70.000 consultes i s'han fet més de 5.300 operacions quirúrgiques. Entre aquestes destaquen, a més de les cirurgies robòtiques i laparoscòpiques, més de 200 operacions anuals de làser prostàtic en el cas de pròstates benignes o més de 500 tractaments de litiasi (pedres) que causen còlics de ronyó. «Tot això ens situa en xifres equiparables a les de centres de referència públics al nostre entorn», afegeix el Dr. Peña.

Tractament d'última generació per a la litiasi

A més de tota l'experiència que l'equip d'Uros Associats té en la cirurgia robòtica, també destaquen pel tractament de la litiasi urinària, una patologia que afecta el 5,06% de la població a Espanya, que presenta més de 300.000 casos nous a l’any, i que és una de les patologies urològiques més freqüents. Es tracta d'una malaltia causada per la presència de càlculs o pedres als ronyons o a la via urinària –urèters i bufeta. Aquests càlculs es componen de substàncies ja presents normalment a l'orina que per diferents raons s'han concentrat i solidificat en fragments més grossos.

La litotrícia extracorpòria per ones de xoc (LEOX) consisteix en la fragmentació dels càlculs o pedres mitjançant l'aplicació d'ones de xoc aplicades externament, és a dir, fora del cos. Actualment és el mètode d'elecció per al tractament de la litiasi. «El tractament de la litiasi requereix cada cop més i millor tecnologia, associada a millors protocols de tractament i a uròlegs especialistes en el tractament mèdic i quirúrgic de la litiasi. L'equip de litotrícia que hem instal·lat és el més modern i el primer d'aquest tipus al sud d'Europa», explica el Dr. Toño Peña, que comenta que, gràcies tant a aquests nous equipaments com a l'experiència del grup, en la majoria dels casos els pacients amb litiasi poden superar la crisi en 48 hores després del seu ingrés.

«Amb la incorporació d’aquest equip de litotrícia, juntament amb el material d’última generació com el que permet fragmentar la litiasi ureteral amb làser i el nostre equip mèdic especialista expert en tractament dels càlculs ureterals, la Unitat Integral per al Tractament de la Litiasi Urinària intenta proporcionar els resultats òptims al més aviat possible en cada cas», continua el Dr. David Salinas, també soci fundador d'Uros Associats. «De fet, l'objectiu d'aquesta Unitat és poder resoldre la litiasi que causa el còlic nefrític, que provoca un dolor intens, de la manera més ràpida, complint les indicacions dictades per les guies internacionals del tractament de la litiasi», afegeix el Dr. Raúl Martos, un altre soci d'Uros Associats.

L'equip tècnic amb què s'ha dotat la nova Unitat és un equip de litotrícia per ones de xoc Delta III (Dornier) de localització radiològica i ecogràfica i energia electromagnètica d'alta precisió, que permet un tractament ambulatori de la litiasi urinària. L'impacte d'aquesta energia sobre el càlcul aconsegueix que es fragmenti i que els petits elements resultants s'eliminin a través de l'orina. L'equip disposa d'un nou generador d'ones de xoc electromagnètic amb paràmetres i moviments motoritzats optimitzats per fer el tractament més eficaç, còmode i segur per als pacients, de manera que s'arriba a una taxa d'èxit elevadíssima. A més, incorpora un sistema exclusiu de supervisió òptica de l'acoblament per a un tractament encara més eficient i segur, que aconsegueix optimitzar-ne els resultats clínics. Amb aquest sistema de control calen menys quantitat d'ones de xoc i menys energia per al tractament del càlcul, per la qual cosa es redueixen els efectes secundaris i els temps de tractament.

La importància d'un equip multidisciplinari

A més d'una tecnologia d’última generació, també és important poder incloure un equip de professionals de prestigi i especialitzats. «Actualment és fonamental poder comptar amb professionals de gran experiència en camps concrets de la Urologia. Els temps en què un mateix cirurgià feia totes les operacions ja han passat. Per això, nosaltres donem molt de valor a poder comptar amb un equip multidisciplinari que discuteix els casos buscant sempre la millor solució per a les necessitats concretes de cada pacient», continua explicant el Dr. Peña. D'aquesta manera, l'equip d'Uros Associats està format per més de 50 persones la principal preocupació de les quals és que el pacient sigui el centre d'atenció.