Unidad de Cirugía oncológica peritonealUnidad de Cirugía oncológica peritoneal

Unitat de Cirurgia oncològica peritoneal

La nostra unitat de cirurgia està dedicada al tractament dels càncers abdominals i ginecològics avançats, especialment aquells que afecten la membrana abdominal anomenada peritoneu. Aquests tipus de metàstasis també es denominen "*carcinomatosis peritoneal".

La carcinomatosis peritoneal no és una afecció uniforme, sinó una forma específica de metàstasi que ocorre quan les cèl·lules canceroses es disseminen pel revestiment intern de l'abdomen, anomenat peritoneu. Els tipus de càncer que causen amb major freqüència la carcinomatosis peritoneal són el càncer de còlon, d'apèndix, d'estómac, d'ovari i del mateix peritoneu com el mesotelioma. Però altres tipus de càncer també poden causar carcinomatosis. El conjunt de càncers que desenvolupa la carcinomatosis peritoneal es defineixen com a Neoplàsies Malignes de la Superfície Peritoneal (PSM).

La carcinomatosis peritoneal és difícil de diagnosticar i tractar, en general requereix una combinació de quimioteràpia i cirurgia per a obtenir més probabilitats d'èxit. El procediment quirúrgic dissenyat per a tractar la carcinomatosis es diu cirurgia citorreductora (també conegut com a "procediment de Sugarbaker") i generalment es combina amb l'aplicació de quimioteràpia i calor en l'abdomen, coneguda com HIPEC (Hyperthermic IntraPeritoneal Chemotherapy).

Equip

El nostre equip està format per 2 cirurgians altament especialitzats i amb demostrada experiència que gaudeixen de reconeixement internacional per la seva experiència en aquesta àrea de la cirurgia oncològica.

Han dedicat la seva carrera a millorar els resultats dels pacients amb carcinomatosis peritoneal, proporcionant una atenció d'alta qualitat basada en l'evidència científica, així com en la recerca clínica. Han realitzat procediments quirúrgics complexos que combinen cirurgia citorreductora amb HIPEC i són reconeguts internacionalment pels seus resultats.

Els nostres cirurgians

Articles científics recents dels nostres experts

1. Predictors and Outcomes of Surgery in Peritoneal Mesothelioma: an Analysis of 2000 Patients from the National Cancer Database.
Bijelic L, Darcy K, Stodghill J, Tian C, Cannon T.
Ann Surg Oncol. 2020 Jan 31. doi: 10.1245/s10434-019-08138-5.

2. Sixteen year-old with leiomyosarcoma in a prior benign myomectomy site.
Vaz JA, Kashi PK, Movahedi-Lankarani S, Piguet NB, Zeligs KP, Bijelic L, Rao UNM, Conrads TP, Maxwell GL, Darcy KM, Garg R.
Gynecol Oncol Rep. 2019 Aug 19;29:126-129

3. Practice patterns, attitudes, and knowledge among physicians regarding cytoreductive surgery and HIPEC for patients with peritoneal metastases.
Bernaiche T, Emery E, Bijelic L.
Pleura Peritoneum. 2018 Feb 23;3(1):20170025

4. Mechanical Reinforced Terminolateral Ileo-Transverse Anastomosis: An Option After Right Hemicolectomy-A 452 Patients Study.
Valls JC, Calvo JP, Álvarez AC, Santín VG, Pons LV, García SM, de Zárate LO, Catasus NF, Jove JM, Trigo VF, Sabia D.
Surg Technol Int. 2018 Jul 5;33. pii: sti33/1024

Preguntes més freqüents

Quina incidència té la carcinomatosis peritoneal?

La incidència de la carcinomatosis peritoneal varia segons la mena de càncer. Aproximadament el 15% dels pacients amb càncer de còlon desenvoluparan carcinomatosis peritoneal, però el risc és molt major per a les pacients amb càncer d'ovari: a gairebé 2/3 de totes les pacients diagnosticades de càncer d'ovari se li estendrà el càncer al peritoneu. El càncer d'apèndix és un altre tipus de càncer amb un risc molt alt de carcinomatosis; més del 50% dels pacients tindran metàstasis peritoneals.

Quins són els seus símptomes?

La carcinomatosis peritoneal generalment no causa símptomes específics a l'inici del seu curs. Per aquest motiu és important que els pacients que hagin estat diagnosticats de càncers que puguin causar carcinomatosis, es facin les proves per imatge adequades, així com la valoració idònia per a poder detectar la possible carcinomatosis peritoneal. Si el càncer en el peritoneu està més avançat, pot causar dolor abdominal, augment de la circumferència abdominal, bloqueig intestinal o acumulació de líquid en l'abdomen (ascites).

En què consisteix la tècnica Sugarbaker?

El "procediment de Sugarbaker", també conegut com a cirurgia citorreductora (CRS) i HIPEC, és un procediment quirúrgic especialitzat que s'utilitza per a tractar la carcinomatosis peritoneal. És un procediment altament especialitzat realitzat per equips experts i dedicats. Durant el procediment, els cirurgians extirparan les parts afectades del peritoneu (la "membrana interna" de l'abdomen) juntament amb parts dels òrgans afectats si és necessari (com una porció dels intestins, la melsa, l'úter i els ovaris, la vesícula biliar, etc.). Atès que la carcinomatosis pot afectar molts òrgans al mateix temps, aquest tipus de cirurgia pot ser extensa i només es realitza en centres especialitzats. Una vegada extirpats tots els implants tumorals visibles, l'equip quirúrgic aplica quimioteràpics en la cavitat abdominal, associats a hipertemia, per a incrementar l'eficàcia i la penetració en els teixits dels fàrmacs.

Què és la HIPEC?

La HIPEC és l'aplicació de quimioteràpia, escalfada a aproximadament 41/42 graus Celsius, directament en la cavitat abdominal durant un procediment quirúrgic i immediatament després de l'extracció quirúrgica de les metàstasis peritoneals. La solució de quimioteràpia circula i s'escalfa amb l'ajuda d'un dispositiu especialitzat que l'equip quirúrgic instrumenta i adapta a les necessitats del pacient. La calor ajuda al fet que la quimioteràpia sigui més efectiva i l'aplicació directa en l'abdomen aconsegueix una major concentració de quimioteràpia directament en les superfícies de l'abdomen on es troben les cèl·lules canceroses residuals, al mateix temps que minimitza la quantitat de medicament que circula per la resta del cos.

Com és la recuperació del pacient després de l'operació? El pacient té una bona qualitat de vida després de la intervenció?

Després d'aquest procediment, els pacients romanen a l'hospital una mitjana de 10-12 dies, però aquest temps pot ser més curt o més llarg, depenent de l'extensió de la cirurgia i la seva evolució. Es recomana als pacients que es mantinguin actius i caminin diàriament durant la seva estada a l'hospital. També tindran control per part d'un nutricionista. Els pacients continuen la seva recuperació a casa, i la majoria recuperarà completament el seu nivell d'activitats i energia en aproximadament en 6-8 setmanes. Els estudis han demostrat que els pacients recuperen una qualitat de vida normal o millorada després del procediment.

Hi ha estudis que avalin l'eficàcia de la HIPEC en el tractament de la carcinomatosis peritoneal? Quines són les taxes mitjanes de supervivència després de l'aplicació de la HIPEC?

La CRS i HIPEC s'han utilitzat i estudiat durant més de 20 anys amb nombroses publicacions que demostren la seva eficàcia i seguretat. Aquests estudis són la base de protocols nacionals i internacionals que inclouen CRS i HIPEC com una opció de tractament en casos ben seleccionats. Les taxes de supervivència després de la CRS i HIPEC varien segons la mena de càncer que va causar la carcinomatosis, l'extensió d'aquest, la presència d'altres metàstasis fora de l'abdomen i si ha estat possible llevar tots els dipòsits de càncer durant la cirurgia. En alguns casos, els pacients poden curar-se del càncer i en altres casos l'objectiu pot ser una prolongació de la supervivència i la capacitat de continuar amb tractaments no quirúrgics.


Aquesta tècnica es pot aplicar a tots els pacients diagnosticats de carcinomatosis peritoneal?

No tots els pacients amb carcinomatosis peritoneal són candidats per a la CRS i HIPEC. Aquesta decisió és presa per part d'un experimentat equip quirúrgic peritoneal en col·laboració amb un equip multidisciplinari d'altres experts que inclou radiòlegs, patòlegs i oncòlegs mèdics en Centres dedicats.

Per a profesionals

Els cirurgians de l'equip de neoplàsies malignes peritoneals de Teknon tracten les patologies neoplàsiques des d'un enfocament multidisciplinari. El nostre objectiu és facilitar una avaluació oportuna i integral a cada pacient, així com un diàleg continu i atenció coordinada amb cada metge remitent.

Web versió anglès

Contacte

Instituto Oncológico Teknon
Vilana, 12
08022 Barcelona, España
+34 93 290 64 71
oncologia.tkn@quironsalud.es