Espasmes del plor

Què són els espasmes de plor?

Els anomenats "espasmes del plor" o "espasmes del sanglot" són quadres que es presenten en alguns nens de forma esporàdica o recurrent i que es desencadenen davant de circumstàncies que produeixen plor (un espant, una situació inesperada, un dolor sobtat o, fins i tot, la contradicció o negació per part dels pares). Van precedits d'una espiració allargada i s'associen amb una apnea (falta de respiració) que s'acompanya de pal•lidesa cutània o cianosi. Ocasionalment poden produir hipotonia o pèrdua del coneixement transitori. Aquests episodis són involuntaris i poden passar en nens sans.

Tot i que el quadre sembli aparatós, l'organisme té mecanismes de protecció i la respiració es reprèn de manera espontània al cap d'uns segons (habitualment en menys d'1 minut) sense necessitat de portar a terme cap altre tipus de maniobra. El nen es recupera completament en uns instants, tot i que els pares triguen una mica més en recuperar-se de la situació viscuda.

Aquests espasmes passen aproximadament en un 5% dels nens sans i habitualment no acostumen a aparèixer abans dels 15-18 mesos ni després dels 7 anys d'edat.

Estos espasmos ocurren en aproximadamente un 5% de los niños sanos y habitualmente no suelen aparecer antes de los 15-18 meses ni después de los 7 años de edad.

Dr. Jordi Sapena Grau - Unitat de Pediatria de Centro Médico Teknon