Rabietes: Com s'ha d'actuar?

Rabietas: ¿cómo actuar?

Què és una rabieta?

La rabieta és una forma habitual a través de la qual alguns nens petits expressen davant dels seus pares una empipada davant una situació de frustració, una contradicció o la negació a l'obtenció d'un objecte o objectiu desitjat. Les rabietes són més freqüents entre el primer i el tercer any de vida i normalment es produeixen en l'entorn familiar.

La rabieta és essencialment una "actuació teatral" per mostrar enuig i perfectament argumentada per aconseguir una finalitat determinada: un objecte (una llaminadura, una joguina, etc.) o un objectiu (no anar al llit, anar al llit dels pares, no menjar un aliment concret o menjar-ne un en concret, sortir al carrer, no quedar-se amb la cangur o amb un familiar, etc.) i es desencadena davant la negació dels pares a atorgar-ho. Aquesta actuació és comuna en tots els nens (biològics o adoptats), en totes les cultures i també ho és la forma de representar-la, així com la seqüència de les diferents actuacions.

La rabieta comença normalment amb el plor incontrolat. El nen es mostra aparentment desconsolat i si així no aconsegueix l'objectiu desitjat, el nen es tirarà a terra i el següent pas serà colpejar el cap contra aquest, es pegarà amb les mans a la cara, es mossegarà les mans, etc., sempre davant dels pares per tal que aquests "pateixin" i així pugui obtenir una resposta immediata per part d'ells. El nen gran pot utilitzar el vòmit com element pertorbador, gairebé infalible per la consecució del seu objectiu. Tot i que pugui semblar de forma contrària, el nen no es lesionarà en colpejar-se, i si ho fa, amb tota seguretat, ja no repetirà aquesta situació novament.

Ràpidament aprendrà que si hi ha espectadors en aquesta actuació, aquesta és més efectiva i l'objectiu serà assumit amb més rapidesa. D'aquí la tendència a efectuar les rabietes en llocs públics i en moments crítics: la caixa del supermercat, en uns grans magatzems, en una festa familiar o enmig del carrer, etc. Aquests seran normalment els fòrums idonis per a la seva representació.

S'ha de tenir en compte que el cansament i la falta de son afavoreixen ocasionalment l'aparició de rabietes.

Les rabietes contínues poden arribar a condicionar la relació harmònica entre els pares i el fill. Alguns pares, fins i tot, han renunciat a sortir amb els seus fills per llocs públics per no haver sabut controlar a temps aquestes reaccions.