Patologías del sueño
Patologías del sueño

Patologies respiratories del son

SÍNDROME D'APNEA DE SOMNI (SAS)

En què consisteixen els trastorns respiratoris del somni?

L'excés de somni durant el dia pot ser produït per diverses causes, però en la majoria dels casos és a causa de la síndrome de l'apnea del somni. Aquest trastorn es caracteritza per interrupcions perllongades i repetides de la respiració de més de 10 segons de durada (apnees) que impedeixen que l'aire arribi degudament als pulmons. Les apnees repetides acaben alterant el ritme normal del somni i impedeixen que el pacient descansi durant la nit, per la qual cosa fàcilment es dorm durant el dia. L'apnea obstructiva es produeix pel tancament parcial o total de la via aèria superior, la gola.

És un trastorn freqüent?
Malgrat ser encara poc conegut, es tracta d'un trastorn tan freqüent com l'asma bronquial. S'estima que afecta entre el 2% i el 4% de la població adulta dels països industrialitzats i que la majoria d'ells no saben que ho pateixen.

Quins són els símptomes?
La malaltia incideix principalment en homes d'edat mitjana, generalment obesos. Les dones s'afecten més a partir de la menopausa. Els símptomes més cridaners referits per la parella del pacient són els roncs intensos, les pauses respiratòries i els moviments constants i violents en el llit.

Els referits pel propi pacient consisteixen en somnolència diürna, de vegades en condicions inversemblants com treballant o parlant, crisis d'ofec durant la nit i cansament i mal de cap als matins. En casos avançats existeix disminució de la capacitat intel·lectual, impotència i canvi de caràcter.

Quines complicacions produeix?
En aquests malalts són freqüents els accidents laborals i de tràfic. S'estima que el 25% dels accidents de trànsit estan relacionats amb l'apnea del somni. Altres complicacions també freqüents són la hipertensió arterial, els trastorns del ritme cardíac, l'infart de miocardi i les alteracions vasculars cerebrals. Tot això comporta una mortalitat elevada.

Com es diagnostica?
Per a un correcte diagnòstic és necessari realitzar un estudi del somni que es diu polisomnografía. Mitjançant la mateixa s'analitzen, entre altres dades, el nombre i la durada de les apnees, la qualitat del somni i la quantitat d'oxigen que hi ha a la sang. En funció dels resultats podem confirmar la sospita diagnòstica i establir el tipus de gravetat.