Baló ingerible

La Unitat d'Endoscòpia i Proves Funcionals Digestives és pionera en el tractament del baló intragàstric ingerible, un dispositiu que ajuda a perdre pes en aquells pacients que tenen un Índex de Massa Corporal (IMC) a partir de 27.

balon1

Què és el baló ingerible?

El baló ingerible és un dispositiu que pot ajudar a pacients amb obesitat moderada a perdre pes. El dispositiu és una esfera de silicona que, un cop a l'estómac, s'omple amb una mescla gasosa amb un volum de 250cc.

El balò intragàstric s'introdueix a l'estómac del pacient amb endoscòpia, en canvi, en el cas del baló ingerible, el pacient pot ingerir directament la càpsula.


La càpsula, de la mateixa manera que en el baló intragàstric, flotarà lliurement en la cavitat gàstrica.


El procés de col·locació requereix endoscòpia?

No. Aquesta tècnica no precisa endoscòpia però sí que s'ha de ser realitzada sota supervisió mèdica.

El baló està dissenyat perquè el pacient l'empassi de manera que quedi col·locat a l'estómac. Tot i que la col·locació no precisa endoscòpia, sí que requereix radioscòpia per verificar la seva correcta col·locació a l'estómac abans d'inflar el baló.

Com es col·loca?

balon ing

El pacient empassa la càpsula-catèter del baló mentre l'equip mèdic subjecta el port proximal del catèter fora de la boca del pacient. Una vegada empassat el baló, i després d'haver comprovat que està ben col·locat a l'estómac, es connecta el dipòsit del procediment a través d'una minisonda (una espècie de bombona minúscula que permetrà que s'infli el baló) amb el catèter que ha quedat fora de la boca del pacient. A partir d'aquí s'infla el baló amb nitrogen pur amb la finalitat d'omplir el baló fins a un volum de 250ml, necessari perquè ocupi una part de l'estómac. Un cop inflat, el doctor extreu lentament el catèter per la boca del pacient.

Aquesta tècnica es realitza de forma ambulatòria. La realització de la tècnica sol durar uns 20 minuts i després de la col·locació del baló, el pacient pot tornar a les seves activitats quotidianes.

En quins pacients està indicat el baló ingerible?

L'ús del baló ingerible està indicat en aquells pacients d'entre 18 i 60 anys que presenten obesitat moderada i que amb altres programes no han pogut perdre pes de forma mantinguda. El baló ingerible està indicat en pacients amb un Índex de Massa Corporal igual o superior a 27 (sobrepès), mentre que el baló intragàstric està indicat en aquells pacients que tenen un ÍMC d'entre 30 i 40 (obesitat premòrbida).

Així mateix, per poder optar al tractament, el pacient no ha de manifestar cap patologia ni orgànica ni psiquiàtrica que pugui contraindicar la col·locació del dispositiu.

Per a què serveix el baló intragàstric ingerible?

Quan el baló ocupa l'estómac de forma parcial, produeix una disminució de la sensació de gana. Aquesta sensació ajuda al compliment de la dieta, així com al canvi en els hàbits alimentaris que, sota supervisió mèdica, el pacient ha de seguir després de la col·locació del dispositiu.

De què dependrà el volum d'ocupació a l'estómac?

El volum d'ocupació a l'estómac dependrà del grau de sobrepès del pacient i de la grandària del seu estómac.

Quant pot arribar a mesurar un baló ingerible?

Un baló ingerible pot arribar a tenir un volum de 250 centímetres cúbics. En el cas del baló intragàstric, pot arribar a un volum de 600 centímetres cúbics.

Com funciona el dispositiu?

EEl baló produeix una manifesta sensació de sacietat i, en conseqüència, una manca de gana. Aquests efectes ajuden al pacient a modificar els seus costums alimentaris i a realitzar una dieta adequada que li permeti perdre pes. És important canviar els hàbits alimentaris del pacient i realitzar exercici físic per mantenir la pèrdua de pes els mesos posteriors.

Quins són els passos posteriors a la ingesta de la pilota?

Després de la ingesta del baló, el pacient ha de realitzar un seguiment mèdic multidisciplinari, una atenció endocrina que vetlli per aspectes com la hipertensió o la diabetis. També és primordial fer el desenvolupament d'un programa dietètic que ajudi a modificar els hàbits alimentaris del pacient.

En què radica l'èxit d'aquesta tècnica?

El baló per si mateix no produeix una pèrdua de pes. Per obtenir l'èxit d'aquest tractament és molt important la conducta del pacient, que ha de complir el programa de seguiment posterior.

El pacient ha de seguir controls per part de l'especialista que supervisarà la seva dieta i li ensenyarà hàbits alimentaris saludables.

Quins riscos comporta la col·locació d'aquest dispositiu?

Els riscos són mínims, tot i que la seva col·locació requereix una supervisió facultativa específica.

El pacient pot sentir molèsties després de la col·locació del baló?

El pacient pot sentir certes molèsties els primers dies fins que el seu estómac s'acostuma al baló. Algunes de les manifestacions possibles són diarrees, vòmits o nàusees.

Quines cures s'han de teniren compte després de la col·locació del baló?

Les pautes d'hidratació durant els primers dies després de la col·locació d'aquest mecanisme han d'atendre uns criteris específics com beure tan sols uns xarrups d'aigua el primer dia i procurar beure molta més aigua els dies posteriors. Durant aquests dies és important evitar la ingesta d'aliments sòlids.

L'especialista l'informarà sobre el procediment que ha de seguir i li indicarà una dieta específica.

Durant quant temps es pot portar?

El dispositiu ha de romandre al voltant de tres mesos a l'estómac.

Com es retira el baló ingerible de l'organisme?

El procés de retirada es realitza mitjançant endoscòpia. El procediment consisteix a fer passar un tub endoscòpic per la boca, posteriorment es desinfla el baló i s'acaba extraient per l'esòfag i la boca.

Quines contraindicacions pot tenir el baló ingerible? e?

Pot variar en cada pacient, però de la mateixa manera que succeeix en qualsevol altre abordatge mèdic, es poden derivar reaccions adverses i inesperades tant als fàrmacs, com als materials o tècniques emprades.

Durant els tres primers dies, després de la col·locació del dispositiu, el pacient pot patir nàusees, enrampades o vòmits.

Quant de pes es pot perdre amb aquesta tècnica?

Els estudis previs a la certificació CE conclouen que als 3 mesos de tractament, les pèrdues són superiors al 40% d'excés de pes.

Així mateix, els resultats dependran, en gran mesura, segons com el pacient adquireixi i mantingui a llarg termini els canvis en el seu estil de vida, tant en els hàbits alimentaris com en la pràctica d'exercici físic.

És un mètode validat?

Sí, l'ús del baló ingerible està certificat i aprovat per la CE