Baló intragàstric

Què és?

balonbalon

El baló intragàstric és un dispositiu ideat per facilitar la pèrdua de pes en pacients amb obesitat. Es tracta d'una esfera de silicona que un cop introduïda a l'estómac, sota control endoscòpic, s'omple amb 600 cc d'aigua i es deixa flotant lliurament en la cavitat gàstrica. El baló, com que ocupa parcialment l'estómac i en dificulta el seu buidatge, produeix una disminució de la sensació de gana i l'aparició de sacietat precoç quan es menja. Amb aquests dos efectes és més fàcil seguir una dieta adequada i poder canviar els hàbits dietètics i d'exercici necessaris per, no només aconseguir una pèrdua de pes, sinó també mantenir-la durant els mesos següents.

A quins pacients es col·loca el baló intragàstric?

La col·locació del baló està indicada en pacients obesos de 18 a 60 anys, amb un índex de massa corporal entre 30 i 40 (obesitat premòrbida), que normalment correspon a un sobrepès de 15-25 kg. Excepcionalment es col·loca el baló en casos d'obesitat mòrbida per disminuir el risc quirúrgic o en presència de contraindicacions per a la cirurgia i en casos de sobrepès lleu, fins a corregir-lo.

A qui no se li col·loca el baló?

Dins del grup de candidats detallats a la pregunta anterior s'hi exclourien pacients amb trastorns endocrinològics o trastorns mentals que no podran seguir una dieta. També pacients amb cirurgia gàstrica prèvia, hèrnia de hiat o trastorns severs de la coagulació.

Quin especialista ha de col·locar el baló intragàstric?

A part de qui, en aquest cas és important on. Com en el cas de la cirurgia de l'obesitat, no només ha de ser operat per un bon cirurgià, sinó en un centre amb tots els mitjans per resoldre qualsevol imprevist. En el cas del baló intragàstric passa el mateix. Es tracta d'una tècnica endoscòpica i s'ha de realitzar únicament per un endoscopista expert i en una Unitat d'Endoscòpia com la de Centro Médico Teknon, on es treballa diàriament de 8 a 20 hores, amb un equip de guàrdia les 24 hores que permet respondre amb la màxima rapidesa i solvència davant de qualsevol imprevist.

Com es col·loca el baló?

Cómo se coloca el balónCómo se coloca el balónEl baló es col·loca de forma ambulatòria, amb sedació lleugera controlada pel metge anestesista i sota control endoscòpic per la cavitat oral sense necessitat de practicar cap tipus de cirurgia. La realització de la tècnica no dura més de 20 minuts i als 30-40 minuts el pacient pot tornar al seu domicili.

Amb el baló posat, ja està, ja es perd pes?

No. El baló per si sol no produeix una pèrdua de pes: s'han de seguir els controls del metge especialista, qui li indicarà i supervisarà la dieta, que podrà seguir sense dificultat pel fet de no existir sensació de gana, ni l'aparició de l'ansietat i altres efectes indesitjables que normalment s'associen al seguiment de dieta d'aprimament.

Quina experiència tenim a la Unitat d'Endoscòpies de Centro Médico Teknon?

La Unitat d'Endoscòpia i Proves Funcionals Digestives de Centro Médico Teknon va ser la primera en introduir el baló intragàstric a Espanya i des d'aleshores hem realitzat aquesta prova en nombrosos pacients. Hem contribuït a millorar les tècniques de col·locació i la seva retirada i hem dissenyat un protocol de seguiment durant les primeres 24-72 hores que ens permet ser uns dels centres amb menor nombre de rebuigs del baló (2%).

En reconeixement d'aquesta experiència, hem participat en diferents congressos i reunions, com la taula rodona del XXV Congrés Nacional de Cirurgia el novembre de 2004 a Madrid, al XX Congrés de la Societat Espanyola de Medicina Estètica a Barcelona el febrer de 2005, al VIII Congrés de la Societat Espanyola de la Cirurgia de l'Obesitat celebrat a Vigo el setembre de 2005 i al I Curs de Cirurgia Plàstica i Estètica sobre l'Obesitat-Cirurgia Post-Bariàtrica, celebrat a Centro Médico Teknon el febrer de 2006.

Si en els primers resultats que presentàvem en el Congrés Americà Digestiu a Chicago, l'any 2002 (DDW), la mitjana de pèrdua de pes dels nostres pacients era de 14,5 kg en 6 mesos, a l'estudi que vam presentar al I Congrés de la Federació Espanyola de Societats de Nutrició, Alimentació i Dietètica el 2006 (resultats que mostrem a l'apartat de presentació) mostrem que ens trobàvem en una mitjana de 18,5 kg en sis mesos i en els últims balons que hem retirat hem arribat a una mitjana de pèrdua de pes aproximadament de 20-22 kg.

Quant de temps s'ha de portar i quins problemes es poden tenir amb el baló?

El baló es porta durant 6 mesos, després s'ha de retirar.

Durant els 2-3 primers dies és normal que el pacient tingui nàusees, vòmits i molèsties a l'epigastri, ja que l'estómac intenta alliberar-se del baló. Passats aquests primers dies, no acostuma a haver-hi més efectes indesitjats.