Enteroscòpia

Què és?

L'enteroscopi de doble baló és un nou endoscopi que permet diagnosticar i tractar lesions de l'intestí prim que fins ara, per la gran longitud d'aquest òrgan (uns 8 metres), eren inaccessibles sense cirurgia. Dissenyat a Japó pel Dr. Hironori Yamamoto l'any 1998, i introduït al mercat l'any 2004, aquest endoscopi de pulsió-tracció avança per l'intestí inflant i desinflant els dos balons, fet que permet el tractament (coagulació, polipectomia, esclerosi, biòpsies) de les lesions identificades. L'enteroscopi de doble baló de la Unitat d'Endoscòpia de Hospital Quirón Teknon és el primer que funciona a Catalunya, i l'únic en un centre privat d'Espanya.

EnteroscopiaEnteroscopia

Sistema d'avançament de l'enteroscopi de doble baló per l'intestí prim - Enteroscopi de 200 centímetres (amb balons desinflats) - Sistema de doble baló amb sobretub (amb balons inflats)

Quan s'utilitza?

L'enterospcopi de doble baló no és solament un complement de la càpsula endoscòpica per al tractament de les lesions que aquesta identifica, sinó una alternativa al seu ús. També es pot utilitzar quan la càpsula no identifica lesions sagnants que estan clínicament demostrades (casos d'anèmia), o en l'estudi d'altres patologies de l'intestí prim inaccessibles fins ara (excepte si no es practicava una cirurgia oberta o laparoscòpia amb presa de biòpsies trasmurals).

Quines són les seves indicacions?

  • indicacionesindicacionesHemorràgia digestiva d'origen no determinat
  • Tractament de lesions identificades en jejun-íleum amb estudi amb càpsula endoscòpica
  • Poliposi
  • Estudi de diarrea i dolor abdominal
  • Sospita de malaltia de Crohn de l'intestí prim
  • Alteracions radiològiques d'intestí prim
  • Sistema d'avançament del sobretub (amb balons inflats)

Quina preparació requereix la prova?

La preparació és la mateixa que la d'una colonoscòpia, és a dir, s'ha de fer una dieta i prendre una preparació amb solució evacuant el dia anterior a la prova.

El dia de la prova s'ha d'estar en dejú de 6 hores per poder fer la prova sota sedació.

Com es realitza?

La prova es pot realitzar sense ingrés, sota sedació controlada per l'anestesista. Dura entre 1 i 2 hores i després queda una petita molèstia per l'aire insuflat en el tub digestiu.

Es realitza com una endoscòpia: s'introdueix l'enteroscopi per la boca i, en algunes ocasions, s'introdueix posteriorment per l'anus per arribar als trams finals de l'íleum.