Artrosi de l'espatlla

Es tracta d'una malaltia degenerativa amb pèrdua el cartílag que recobreix les superfícies articulars. Depenent de la zona en la qual es produeixi aquesta pèrdua, es pot tractar de:

  • Artrosi glenohumeral: pèrdua del cartílag entre el cap humeral i la cavitat glenoide de l'omòplat i perd, així, l'espai articular que produeix un enduriment de les superfícies òssies amb formació d'osteòfits. En fases inicials d'artrosi, s'aconsellen tractaments conservadors (analgèsics, fisioteràpia, etc.); en casos més avançats, quan el pacient té dolor i la funcionalitat limitada o quan el tractament conservador no ha funcionat, es pot realitzar una artroplàstia de l'espatlla, que consisteix en reemplaçar la zona afectada per una pròtesi. L'especialista triarà el model de pròtesi en funció del pacient i la patologia concreta. Els resultats de les pròtesis d'espatlla acostumen a ser satisfactoris: s'elimina el dolor i el pacient recupera la mobilitat.
  • Artrosi de l'articulació acroimioclavicular: per causa traumàtica o bé com un procés degeneratiu, es tracta de la pèrdua de cartílag entre l'acròmion i la punta de la clavícula. Produeix un important dolor a la zona superior de l'espatlla. El tractament conservador inclou repòs, medicació i fisioteràpia. Si els símptomes persisteixen, és possible realitzar una artroscòpia per fer una resecció de l'extrem distal.