Begudes energètiques

Les anomenades begudes energètiques van iniciar la seva aparició la dècada dels anys 80. Inicialment estaven formades per aigua, glucosa i sals minerals i anaven destinades als esportistes per proporcionar-los la hidratació i energia requerides per a la seva activitat. Posteriorment s'hi van anar afegint altres substàncies que augmentaven la resistència a l'esforç físic i el rendiment esportiu.

Bebidas energéticas

Sota el nom genèric de "begudes energètiques" s'agrupen en realitat diversos tipus de begudes amb efectes sobre l'organisme molt diferenciats i amb funcions i indicacions diverses. Així, es poden distingir les anomenades "begudes isotòniques", formades per aigua, glucosa i altres sucres i sals minerals destinats bàsicament a proporcionar hidratació i energia en situacions de sobreesforç físic, són les que habitualment utilitzen els esportistes. També existeixen altres begudes per a esportistes que, a més, contenen vitamines, proteïnes, aminoàcids i alguns estimulants, i són utilitzades normalment per culturistes o en esports extrems.

Cal remarcar que les begudes, a banda de portar substàncies que aporten energia (sucres), porten substàncies psicoestimulants com la cafeïna, la taurina, el ginseng, l'extracte de guaranà o la glucuronolactona. Aquestes begudes són en realitat "begudes euforitzants o estimulants" més que begudes energètiques. Augmenten el rendiment físic i l'estat d'alerta psíquic perquè disminueixen la percepció de fatiga per part de qui les pren. Algunes de les substàncies estimulants que contenen es troben en dosis molt altes. Aquestes begudes estan actualment molt de moda entre els joves i adolescents ja que la publicitat, a la qual ells són sensibles, les relaciona amb l'esport extrem, la música i la diversió sense límits, per això els joves han de saber que aquest tipus de begudes no estan sempre lliures d'efectes secundaris. Alguns països europeus han restringit la comercialització d'algunes d'aquestes begudes.