Síndrome de TouretteSíndrome de Tourette
Síndrome de TouretteSíndrome de Tourette

Síndrome de Tourette

Trastorn neurològic que es caracteritza per la presència de tics amb caràcter sobtat

La síndrome de Tourette (ST) és un trastorn neurològic que es caracteritza per la presència de tics, ja siguin moviments o vocalitzacions involuntàries, amb caràcter sobtat.

Característiques de la síndrome de Tourette:

  • La presència de tics motors, juntament amb un o més tics vocals, tenen lloc en algun moment del transcurs de la malaltia, encara que no necessàriament de manera simultània.
  • Els tics apareixen moltes vegades al dia (generalment per episodis) gairebé tots els dies o de manera intermitent durant més d’un any.
  • Hi ha canvis periòdics en la quantitat, en la freqüència, en el tipus i en el lloc on es produeixen els tics, i en els altibaixos de la seva gravetat. De vegades, els símptomes poden desaparèixer durant setmanes o mesos sencers.
  • En general, comença abans dels 18 anys.

El terme "involuntari" que s’utilitza per descriure els tics de l’ST de vegades és confús. Moltes persones amb ST tenen un cert control dels símptomes, que pot ser des de segons fins a hores, però no és possible mantenir aquest control de manera permanent. Els tics són irresistibles i, tal com passa amb les ganes d’esternudar, tard o d’hora han d’expressar-se. La gent amb ST sol buscar un lloc apartat per alliberar els seus símptomes després de demorar-los a l’escola o a la feina. El més habitual és que els tics augmentin per la tensió o l’estrès, i disminueixin en relaxar-se o en dirigir l’atenció en una tasca interessant.