Artrosi

L'artrosi o osteoartritis és la malaltia osteomuscular més prevalent al món. A Espanya l'artrosi afecta més de 7 milions de persones i segons l'estudi EPISER 2016, la prevalença d'artrosi en una o més localitzacions en població de més de 40 anys és del 29,35%.

Segons EPISER 2016, en població major de 40 anys, la prevalença d'artrosi lumbar és del 15,52%, la d'artrosi de genoll del 13,83%, la d'artrosi cervical del 10,10%, la d'artrosi de mans del 7, 73% i la d'artrosi de maluc del 5,13%.

L'artrosi és la malaltia d´un òrgan: l´articulació. A l'artrosi es veuen alterats tots els teixits que la formen: El cartílag, l'os subcondral, la membrana sinovial, la càpsula articular, els meniscs, les burses, els lligaments i els músculs. L´origen d´aquestes alteracions és divers.

Els símptomes principals són el dolor i la limitació de la funció articular. S'hi poden afegir: rigidesa, crepitació, tumefacció, restricció de l'arc de moviment articular, inestabilitat articular o atròfia muscular segons el cas.

L'artrosi pot afectar qualsevol articulació del cos, però és més comú a les articulacions que suporten pes, com els genolls, els malucs, les mans i la columna vertebral. També pot afectar les articulacions dels dits, les espatlles i altres àrees.

El diagnòstic de l'artrosi es realitza a través d'un examen físic després del qual es poden sol·licitar proves de diagnòstic per imatge, com ara radiografies, ecografia o ressonància magnètica, per avaluar l'estat de les articulacions, el desgast del cartílag i la presència de canvis degeneratius.

Durant l'examen físic, el metge s'avaluen la mobilitat de les articulacions, i es busca signes d'inflamació, com inflor o envermelliment, i es fan proves específiques per avaluar el rang de moviment i la força de les articulacions.

Les proves de diagnòstic per imatge són útils per visualitzar les articulacions i avaluar el grau de desgast i danys. Les radiografies són una eina comuna utilitzada per detectar l'artrosi, ja que poden mostrar l'estrenyiment de l'espai articular, la formació d'osteofits i altres signes de degeneració articular. L'ecografia i el ressò magnètic poden proporcionar informació més detallades sobre altres estructures articulars com la membrana sinovial, el cartílag i els teixits circumdants.