Síndrome de dolor regional complex

La síndrome de dolor regional complex (SDRC) és una afecció poc comuna però debilitant que es caracteritza per dolor crònic i alteracions sensorials i motores en una extremitat o regió del cos. A continuació es detalla la seva epidemiologia, etiopatogènia, símptomes, diagnòstic i tractament:


Epidemiologia:

La síndrome de dolor regional complex pot afectar qualsevol persona, però és més comú en dones i persones entre 40 i 60 anys. Tot i que la seva prevalença exacta és desconeguda, s'estima que afecta entre 5 i 26 persones per cada 100.000 habitants.


Etiopatogènia:

La causa exacta de la síndrome de dolor regional complex no es coneix completament, però es creu que pot ser el resultat duna resposta anormal del sistema nerviós a una lesió o malaltia. Els factors de risc inclouen lesions nervioses, fractures òssies, cirurgies, infeccions, malalties autoimmunitàries i certs medicaments.


Símptomes:

La síndrome de dolor regional complex es caracteritza per dolor crònic i intens, generalment en una extremitat, que pot ser desproporcionat en relació amb la lesió original. Altres símptomes inclouen inflor, canvis en la temperatura de la pell, alteracions sensorials i motores, com ara canvis en la sensibilitat, la mobilitat, la sudoració i el creixement del cabell i les ungles. Aquests símptomes poden afectar la qualitat de vida del pacient i limitar-ne la capacitat per realitzar activitats quotidianes.


Diagnòstic:

El diagnòstic de la síndrome de dolor regional complex es basa en els símptomes del pacient i l'exclusió d'altres condicions que puguin causar dolor crònic. No hi ha una prova específica per a la síndrome de dolor regional complex.


Tractament:

El tractament de la síndrome de dolor regional complex se centra en l'alleujament del dolor i la millora de la funció de l'extremitat afectada. Els tractaments poden incloure medicaments per al dolor, fisioteràpia, teràpia ocupacional, bloquejos nerviosos i estimulació nerviosa elèctrica transcutània (TENS).