Unitat d’Acúfens

La nostra Unitat d’Acúfens està coordinada per la doctora Patricia Girauta i el doctor Jordi Coromina.

Què són els acúfens?

acúfenos

Els acúfens, coneguts també com a "sorolls dins el cap", "brunzits" o "tinnitus", són la sensació d’escoltar un so o soroll sense que hi hagi una font externa real que els origini. Es poden percebre de diferents formes: o bé com un xiulet, un soroll de grills, un brunzit, la remor del mar o un timbre, entre d’altres. Aquest so o soroll pot manifestar-se de manera continuada o intermitent. A més, també pot ser unilateral, bilateral o notar-se en tot el cap.

Malgrat que tots hem viscut l’experiència d’haver sentit algun cop algun soroll a les orelles o al cap esporàdicament, moltes persones els senten de manera permanentment. Això pot molestar i interferir (amb major o menor grau) en la seva qualitat de vida.

No en tots els casos, els acúfens estan associats a una pèrdua auditiva. Tampoc la seva aparició no indica que s’hagi de produir una sordesa. Al voltant del 30 % de les persones que pateixen sordesa important no té acúfens. No obstant això, aproximadament el 18 % de la població pateix algun tipus d’acufen.