Artrosi de les mans

L'artrosi de mans és un tipus d'artropatia que afecta les articulacions de mans i dits. És una malaltia articular degenerativa que pot causar dolor, rigidesa i pèrdua de la funció.


Diagnòstic:

El diagnòstic de l'artrosi de mans generalment es fa mitjançant una combinació d'examen físic, historial mèdic i estudis d'imatges. Durant un examen físic, el metge avaluarà el rang de moviment, la força i la sensibilitat de les articulacions de les mans. Es poden fer servir estudis d'imatges com raigs X o ressonàncies magnètiques per visualitzar l'abast del dany a les articulacions. També es poden fer anàlisis de sang per descartar altres tipus d'artritis o malalties autoimmunes.


Fenotips:

Hi ha diversos fenotips o patrons diferents d'osteoartritis de la mà. Els fenotips més comuns són l'artrosi de mans nodular, l'artrosi de mans erosiva i l'artrosi generalitzada.

L'artrosi nodular de mans és el fenotip més comú de l'artrosi de mans i normalment afecta les articulacions interfalàngiques distals (DIP) i interfalàngiques proximals (PIP), causant dolor i l'aparició dels anomenats nòduls de Heberden i Bouchard.

Artrosi erosiva de mans: aquest fenotip es caracteritza per la presència d'erosions òssies centrals a nivell d'interfalàngiques distals (DIP) i interfalàngiques proximals (PIP) amb un component d'inflamació més marcat.

La rizartrosi, també coneguda com a artrosi trapezi-metacarpiana, és un tipus d'artrosi que afecta la base del polze. És una condició comuna que pot causar dolor, inflor, rigidesa i pèrdua de funció al polze.

Artrosi generalitzada de mans: aquest fenotip afecta múltiples articulacions del cos, incloses les mans.


Tractament:

El tractament de l'artrosi de mans depèn de la gravetat de l'afecció i del fenotip específic. Les opcions de tractament poden incloure:

Antiinflamatoris no esteroïdals (AINE), corticosteroides, analgèsics orals, sulfat de condroitina o sulfat de glucosamina i analgèsics tòpics per ajudar a alleujar el dolor, la inflamació i endarrerir la progressió de la malaltia.

Un fisioterapeuta pot desenvolupar un programa dexercicis per millorar la mobilitat articular i la força a les mans.

Les injeccions de corticosteroides es poden fer servir per alleujar el dolor a curt termini i reduir la inflamació.

L'ús d'una fèrula o aparell ortopèdic pot ajudar a sostenir les articulacions i reduir el dolor i la rigidesa en alguns casos seleccionats.

La cirurgia no sol està indicada en els casos d'artrosi de mans, excepte en alguns casos concrets de l'artrosi trapezi-metacarpiana.